Jaar van het Boek van start
Vorige week vond de landelijke aftrap plaats van 2016 Jaar van het Boek. Natuurlijk: iedere dag, elk jaar, verdient het boek aandacht. En dat is precies het punt dat in 2016 wordt gemaakt. Boeken verrijken ons leven. De behoefte aan verhalen, duiding, informatie, kennis en ontspanning is essentieel en brengt ons ontroering en plezier. Boeken spelen een grote rol bij het vormen van onze cultuur en identiteit. Boeken laten zien wie we zijn, als mens én als samenleving. Daarom wordt dit jaar de kracht van het boek gevierd: het boek van toen, het boek van nu en het boek van de toekomst.
Het officiële startsein voor het Jaar van het Boek werd op maandag 4 januari gegeven door Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in de Bibliotheek Amstelland/Boekhandel Venstra te Amstelveen. “Boeken geven ruimte om onszelf te verliezen in het leven van anderen. Ze vormen ons denken. Daarom geloof ik ook dat het boek de toekomst heeft. Er zullen altijd verhalen zijn en komen die tot onze verbeelding spreken, ons kennis laten maken met nieuwe werelden en ons soms zelfs van gedachten laten veranderen,” aldus de minister. Tijdens de feestelijke kick off, die gepresenteerd werd door Ronald Snijders, werden de plannen voor het Jaar verder uit de doeken gedaan en bracht Nico Dijkshoorn een Ode aan het Boek.
Wat gaat er gebeuren?
Jaarlijks zijn er vele campagnes om boeken en lezen onder de aandacht te brengen. Deze campagnes krijgen dit jaar een extra feestelijk tintje. En er gaat veel extra’s gebeuren. Zo wordt in de Stadsschouwburg Amsterdam in februari een literaire benefietvoorstelling georganiseerd, waarvan de opbrengst bestemd is om kinderen van vluchtelingen te stimuleren in hun taalontwikkeling, door hen van geschikte boeken te voorzien. Op Schiphol komt er in het voorjaar een nieuwe en grotere versie van de wereldwijd unieke Airport Library. Van eind april tot en met eind september wordt de Verkiezing van het Belangrijkste Boek gehouden. Aansluitend vindt er een groots boekenfestival plaats. In het najaar zijn Nederland en Vlaanderen gastland op de Frankfurter Buchmesse – één van de belangrijkste boekenbeurzen ter wereld. Voor het onderwijs worden extra educatieve projecten ontwikkeld en aan het eind van het jaar wordt er een heus ‘schrijversbos’ geplant. Maar er gebeurt veel meer, in heel Nederland wordt er in boekhandels, bibliotheken, musea, scholen en culturele instellingen extra aandacht besteed aan het boek. Op de website 2016jaarvanhetboek.nl worden alle activiteiten verzameld om te laten zien wat er in het Jaar van het Boek allemaal gebeurt.
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK