3D printen met bloemen en planten
Met reststromen van planten en bloemen zijn waardevolle producten te maken, zoals bloempapier of kleurstoffen. Dit blijkt uit het rapport ‘Nuttig gebruik van Corona-overschot sierteelt- en tuinbouwproducten’, dat vrijdag 17 september werd overhandigd aan Meindert Stolk (voorzitter Greenport West-Holland en gedeputeerde provincie Zuid-Holland) en consorten.
Door het tijdelijk sluiten van de landsgrenzen na de corona-uitbraak in maart 2020 daalde de export van bloemen en planten significant. Een grote stroom kwalitatief goede planten en bloemen bleef hierdoor onverkocht achter op de kwekerijen. Greenport West-Holland en SIGN namen het initiatief om onderzoek te doen naar hoe deze reststromen alsnog van waarde gemaakt kunnen worden. Met als bijkomstigheid dat deze nieuwe inzichten ook toepasbaar zijn op de situatie na de lockdown. Hetgeen zou kunnen leiden tot kansen voor nieuwe verdienmodellen.
Papier uit reststromen sierteelt
In het onderzoek, uitgevoerd door laboratorium VARTA, zijn 20 sierteeltgewassen bestudeerd. De uitkomsten hebben geleid tot enkele nieuwe producten, zoals verschillende soorten bloempapier. Zo is het rapport zelf op een papiersoort gedrukt die voor 20% uit reststromen van verschillende bloemsoorten bestaat. Een consortium werkt momenteel aan het door ontwikkelen van dit product. Andere voorbeelden van productinnovaties zijn: het vergaren van kleurstoffen uit gerbera’s of celosia en het 3D-printen met bio-composieten van lelievezels.
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK