Automatisering van de afwerking op drupa 2000 versus de hybride productiesystemen op drupa 2016
Op drupa 2000 zagen we de eerste volledig geautomatiseerde afwerkingsystemen die de data van digitale prepress workflows konden gebruiken om insteltijden te bekorten en foutkansen te verminderen. Finishing was nog de laatste schakel in het grafisch productieproces die deze belangrijke stap niet gemaakt had. Drijvende kracht achter deze vernieuwing was niet alleen de toen ook al noodzakelijke kostenbesparing, maar ook de trend naar steeds kleinere oplagen en de vraag van opdrachtgevers naar steeds kortere levertijden. Van zwart/wit printers met een inline bookletmaker tot complete bindstraten stonden op drupa 2000 volop in de belangstelling. Automatisering van de afwerking was geen eenvoudige stap. De veelvoud aan papiersoorten, afwerkingsopties en het verschil in benodigde productietijd tussen afdruk- en afwerksystemen vragen het uiterste van ontwerpers en fabrikanten van deze oplossingen. Daarbij kwam en komt dat de meestal zelfstandige afwerkingsbedrijven voor een veelvoud aan opdrachtgevers werken en hun prijzen altijd onder druk staan, wat subtantiele investeringen niet makkelijker maakt. Afwerkers die zelf gingen printen en printing on demand bedrijven die het hele proces in huis wilden hebben waren de eerste klanten voor geautomatiseerde afwerkingsystemen van fabrikanten als Muller Martini, C.P. Bourg en Horizon.
Digital printing vraagt om inline finishing
De opkomst van Printing on Demand in 2000 betekende dat de laatste schakel in het grafische productieproces meer aandacht kreeg van fabrikanten. En dat waren niet alleen de traditionele afwerkapparatuurbouwers. Ook persenbouwers zoals Heidelberg en GOS ontwikkelde zelf afwerksystemen of gingen partnerovereenkomsten aan met die traditionele afwerkapparatuurbouwers. Een pure noodzaak omdat het ontwikkelen van softwarekoppelingen tussen drukpersen en afwerkapparatuur nog complexer is dan de hardwarematig interface tussen die pers en het afwerksysteem. Samenwerking was ook geboden in de koppeling van workflowsystemen, van Web2Print, digitale prepress tot management informatie systemen moeten om een optimale automatisering te bereiken met elkaar kunnen praten. Op drupa 2000 zagen we daar de eerste stappen, gestimuleerd door standaards zoals het Adobe Portabele Job Format. Het was nog een lange weg tot wat we op drupa 2016 kunnen zien. Niet alleen bij de grote fabrikanten zoals EFI, Agfa, HP, Heidelberg en Fuji, maar ook bij de kleinere automatiseringspecialisten die je in het DIP paviljoen kunt vinden.
Drupa 2016: 1024 finishing stands
Op drupa 2016 zijn er maar liefst 1024 stands waar je afwerkingoplossingen kunt zien. En de meeste ervan tonen geautomatiseerde systemen, van snijstraten tot complete boekproductielijnen kun je in werking zien. Imposant is ook de koppeling van direct mail en industriele printoplossingen van fabrikanten zoals Kern en Domino. Bij DM is kostprijs, snelheid en piekcapaciteit geoptimaliseerd door verregaande automatisering. Automatisering die er ook voor zorgt dat de Big Data correct omgezet wordt in grafische producties waarbij afdruktechnieken en afwerkingsmogelijkheden ingezet worden om consumenten tot aankopen te verleiden.
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK