Doorzichtige zakken van 60 liter voor verpakking van PMD afval
ENSCHEDE – Twente Milieu roept supermarkten in Twente op doorzichtige zakken met een inhoud van 60 liter op te nemen in hun assortiment.
Doorzichtige zakken van dit formaat zijn nu volgens Twente Milieu slecht verkrijgbaar, terwijl de inzamelaar huishoudens juist oproept dit soort zakken te gebruiken voor de inzameling van verpakkingen.
In verpakkingswereld is recycling een must. Als vanzelfsprekend zegt de thuisverzamelaar ook dat het gewenst is, en we doen massaal mee. De aarde vraagt (schreeuwt) om MVO ondernemen. Procesverbetering/optimalisering vinden we dan ook normaal, en verdient aandacht en tijd. In Enschede spreekt Twente Milieu de industrie aan, om mee te werken aan het optimaliseren van de verwerking van verpakkingsmaterialen. De reden is, dat doorzichtige zakken beter te controleren zijn op de kwaliteit. “Het helpt de inzamelaar te checken of er daadwerkelijk verpakkingen in de zak zitten, zodat er zo min mogelijk vervuiling tussen het verpakkingsmateriaal komt”, aldus Twente Milieu.” Veel inwoners vinden het prettig om zakken van 60 liter te gebruiken voor het verzamelen van de verpakkingen”, zegt Twente Milieu. Het bedrijf krijgt echter regelmatig het signaal dat de doorzichtige zakken alleen verkrijgbaar zijn met maximaal een inhoud van 35-40 liter. “Dit vinden veel inwoners te klein, vanwege het relatief grote volume van verpakkingsmateriaal”, zegt de afvalinzamelaar. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 20 procent van het pmd-afval (plastic metaal en drankkarton afval) bestaat uit zaken die daar niet in horen. Het kan gaan om zakken restafval, maar ook om plastic dat niet als verpakking is gebruikt. “Daardoor wordt het sorteerproces verstoord”, zegt Robert Corijn van Attero in Wijster, dat het Twentse verpakkingsmateriaal verder sorteert.
“Op de overslag in Hengelo worden daarom steeds vaker visuele controles uitgevoerd.” Extra lastig is, dat het pmd veelal in de traditionele grijze huisvuilzakken wordt gestopt. “We hebben liever dat daarvoor doorzichtige zakken worden gebruikt”, aldus Corijn.
Verpakkingen – plastic, blik en drankenkartons – worden sinds 2015 apart ingezameld. Attero trok in juli aan de bel en klaagde erover dat het steeds moeilijker wordt plastics de rest van het afval te scheiden. Het bedrijf heeft daarover prestatieafspraken, met onder meer Twente Milieu en de zeven aangesloten gemeenten. De gemeenten werden min of meer gewaarschuwd: in het uiterste geval moet er meer betaald worden voor de scheiding van de afvalstoffen.
Foto: sorteermachine van Attero
Bron: Dig. mag. Tubantia
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK