Laurel Brunner: Fiscale voordelen van investeringen in digitaal drukwerk
De milieuvoordelen van digitaal printen zijn duidelijk en worden algemeen erkend. Drukwerkinkopers en -uitgevers kunnen werken met lagere voorraden. Minder afval wordt geproduceerd tijdens productie en door overmatige productie. Met een digitale workflow gaat het werk sneller en directe output betekent minder verbruiksgoederen en minder energieverbruik. De toegevoegde waarde is de kosteneffectieve productie van korte runs met speciale materialen, met een hogere waarde en effectiviteit en natuurlijk op maat gemaakte documenten met variabele gegevens. De lijst gaat maar door, maar belastingvoordelen zijn niet eerder overwogen in de mix. Misschien zouden ze dat wel moeten zijn, vooral voor overheden die duurzaamheid willen aanmoedigen.
De Nederlandse regering heeft twee onderling aanvullende regelingen in de maak om precies dat te doen. Onder de MIA-regeling (Milieu Investeringsregeling) komen milieuvriendelijke investeringen in aanmerking voor een extra belastingaftrek van maximaal 36% van de investeringskosten. Onder de Vamil-regeling kunnen ondernemers zelf bepalen hoe en wanneer kapitaalgoederen moeten worden afgeschreven, tot 75%, terwijl de rest volgens de gebruikelijke regels wordt afgeschreven. Het idee is om ondernemers aan te moedigen om milieuvriendelijke producten snel op de markt te brengen en om bedrijven te laten investeren in een milieuvriendelijke productie. De twee programma’s worden beheerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en hebben een budget van in totaal meer dan € 100 miljoen.
Er zijn bepaalde voorwaarden waaraan de voorgestelde investering moet voldoen, om ondernemers in aanmerking te laten komen voor de belastingvoordelen. Volgens de website van de Nederlandse overheid moet het belang van een investering een duidelijk milieuvoordeel opleveren; innovatief zijn of nog steeds een klein marktaandeel hebben ten opzichte van het alternatief; en duurder zijn dan het milieuonvriendelijke alternatief. Digitale printtechnologieën beantwoorden een volmondig JA aan al deze vereisten.
En de grafische industrie heeft zijn eerste fabrikant met een digitale pers, die in aanmerking komt voor het MIA/Vamil-programma. Fujifilm heeft aangekondigd dat de JetPress 720s B2 inkjet digitale kleurenpers voldoet aan de eisen van deze regeling. De inkt op waterbasis van de JetPress is onzichtbaar onder dezelfde omstandigheden als offset afgedrukte afdrukken. Verder gebruikt de JetPress geen aangebrachte primer die stoffen bevat die van belang kunnen zijn voor het milieu, een andere bepaling van het MIA/Vamil-programma. De pers omvat het Rapid Coagulation Primer-systeem van Fujifilm, dat een zeer dunne inktfilm vastlegt om de stolling van inktdruppels aan te moedigen. De chemie van de stollingslaag helpt ook om de inkt gemakkelijk te verwijderen onder de juiste omstandigheden in ontinkings- en recyclingprocessen.
Fiscale prikkels zijn een steeds vaker voorkomende manier om duurzame investeringen aan te moedigen. Fujifilm verdient lof voor zijn inspanningen, om ervoor te zorgen dat de JetPress voldoet aan de eisen van de Nederlandse overheid. Het zou geweldig zijn als we meer van dit soort beleid zouden zien en meer fabrikanten van digitale pers die de leiding van Fujifilm volgen.
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK