Bedrukte rugtassen met QR-codes tijdens Amsterdam Dance Event tegen fraude

OUT OF HOME – “Oh, dat dit mij overkomt!” Of: “Daar schrik ik heel erg van, daar ben ik me niet van bewust!” Dat waren de afgelopen dagen enkele reacties van bezoekers van het Amsterdam Dance Event op een campagne van het bedrijf NordVPN. Honderden bezoekers van dit event werden hierbij verleid door een aanbod van gratis tickets en scanden een QR-code met hun mobiele telefoon. Maar in plaats van de beloofde tickets werden zij doorgestuurd naar een beveiligde landingspagina van NordVPN, waarop een waarschuwing te vinden was.

NordVPN is een aanbieder van virtuele privénetwerken voor persoonlijk gebruik. Het bedrijf wil meer bewustzijn met betrekking tot fraude door het scannen van valse QR-codes creëren. Een valse QR-code is een code die je naar een frauduleuze website omleidt waar je gevoelige informatie kwetsbaar is voor cyberaanvallen. Cybercriminelen gebruiken nep QR-codes om phishingaanvallen uit te voeren, geld te stelen of apparaten met malware te infecteren, zonder dat het slachtoffer zich hiervan bewust is. Fraude via QR-codes wordt ook wel ‘quishing’ genoemd.

152331dam02127 Nord Vpn 430x400

NordVPN laat tijdens het Amsterdamse Dance Event op de belangrijkste hotspots vier studenten rondlopen, met rugzakken met grote QR-codes daarop. De codes gaan vergezeld van verleidelijke berichten zoals ‘Scan voor gratis tickets’, of ‘Win VIP-tickets’. Honderden bezoekers gingen de afgelopen dagen hierop in. Na het scannen van de QR-codes worden de mensen echter doorgestuurd naar een beveiligde NordVPN-landingspagina. “Op deze pagina waarschuwen wij voor de gevaren waarmee ze te maken hadden kunnen krijgen door een willekeurige QR-code te scannen. We benadrukken hierop hoe gemakkelijk ze hun gegevens, geld of wachtwoorden in gevaar hadden kunnen brengen”, zegt Amber Verstegen, Country Manager Benelux van NordVPN.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Laat een reactie achter





Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK