Aandeel Nederlanders dat betaalt voor online nieuws neemt opnieuw toe
Dat blijkt uit het Digital News Report 2021 van het Commissariaat voor de Media. Vooral jongeren blijken meer bereid te zijn om te betalen voor online nieuws.
Het aantal Nederlanders dat bereid is te betalen voor online nieuws lag procentueel aan het einde van 2020 op 17%. Vorig jaar was dat nog 11%, een flinke toename dus. Binnen het onderzoek zegt inmiddels 26% bereid te zijn om te gaan betalen. Wellicht wordt dat percentage eind 2021 dan ook gehaald.
Telegraaf, AD en Volkskrant worden het meest genoemd als nieuwsbronnen waarvoor mensen zouden willen betalen.
Verdubbeling onder jongeren
Jongeren blijken nieuws steeds vaker te ervaren als dienst waarvoor zij moeten betalen. Ouderen vinden het vaak vanzelfsprekender dat zij nieuws gratis kunnen communiceren. Maar dat verandert dus, ook onder invloed van het feit dat steeds meer nieuwskanalen abonnementen aanbieden. Dat was 20 jaren geleden nog nauwelijks het geval.
De betalende respondenten en respondenten met de intentie om dit jaar voor een online nieuwsdienst te betalen, vormen samen ruim een kwart van de volwassen Nederlandse bevolking. Ook onder de potentiële gebruikers is het aandeel jongeren groot.
Buitenland
Het percentage Nederlanders dat betaalt voor online nieuws komt overeen met het gemiddelde van de door het Reuters Institute onderzochte landen. In de Scandinavische landen, is dit aandeel betalers aanzienlijk groter, in Noorwegen zelfs 45 procent. Dat laat zien dat in Nederland het plafond van de betalingsbereidheid nog niet is bereikt.
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK