Action, Amazon, Bol en Lidl overtreden reclamecode met kinder-paaseieren
Pasen staat voor de deur. Deze feestdagen geven uiteraard weer veel aanleiding voor winkeliers om producten te promoten. Action, Amazon, Bol en Lidl gaan daarbij de fout in met het aanbieden van paaseieren met verpakkingen die vol met kindermarketing staan.
Action, Amazon, Bol en Lidl moeten zich op 11 mei verantwoorden bij de Reclame Code Commissie naar aanleiding van klachten van voedselwaakhond Foodwatch. Op diverse chocolade verrassingseieren en gevulde chocolade-eitjes staan de bekende kinderidolen Paw Patrol, Minions, Baby Shark en LOL Surprise!, terwijl de reclamecode voorschrijft dat dit soort kindermarketing niet mag. Naast genoemde winkels staan ook snoepfabrikanten MonDésir en Zàini uit Italië in de beklaagdenbank van het reclame-orgaan.
Frank Lindner, campagneleider bij Foodwatch: “Het is bizar dat winkels als Action en Lidl en webshops als Amazon en Bol.com nog altijd de fout in gaan. Bekende kinderidolen mogen al ruim twee jaar helemaal niet meer op verpakkingen van ongezond voedsel en snoep staan. De bedrijven weten goed dat ze hiermee fout zitten, maar vanwege de manier waarop we in Nederland het verbod op kindermarketing hebben geregeld weten ze dat er amper consequenties zijn.”
Het plaatsen van zogenaamde licenced media characters op voedingsmiddelen mag niet meer sinds juli 2020.
1 reactie
VIGC BOPE 2025: Redefining print. Success in a digital world. Met o.a. Peter Luit als gesprekleider binnen het panelgesprek ‘Platformeconomie, kansen voor grafimedia bedrijven?’
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK
Ja, zolang er in ons land niet goed geregeld wordt hoe die wetsregels te handhaven blijft het voor bedrijven en organisaties verleidelijk om toch maar op de oude voet door te gaan. Zie hoe de rijksoverheid en de banken met de eis omgaan om financiële verslagen als beveiligde pdf-bestanden aan te bieden. Dat moet als sinds 13 jaar maar de miljoenennota 2022 was onbeveiligd. De jaarverslagen van DNB, ING, ABN-AMRO en Rabo in 2022 eveneens. Dit jaar zijn de jaarverslagen van de Nederlandse Bank en de ING eindelijk beveiligd. ABN-AMRO en Rabo sturen nog steeds onbeveiligde pdf’s van hun jaarverslagen rond omdat er toch geen haan naar kraait als zij er met de pet naar gooien. Wellicht dat een financiële variant van Foodwatch kan komen. “FinancialWatch” ?