Blaas oude archieven nieuw leven in!
Tenminste 100 jaar duurde het analoge tijdperk. De tijdspanne waarin de basis van de foto het filmpje was. In verschillende formaten, al naar gelang de status van de fotograaf. De amateur had zijn van Leica afkomstige kleinbeeld – 24 x 36 mm – formaat, de vakman maakte veel opnamen op rolfilm, ca 6 cm breed of grotere vlakfilm formaten. Heel veel van dat materiaal ligt ergens te verpieteren, of anders gezegd, te vergaan, afhankelijk van de omstandigheden waarin het is opgeborgen.
Voor drukwerk werden in de analoge tijd graag dia’s gebruikt. Was redelijk gemakkelijk te beoordelen en leverde dus snel goede resultaten. Voor grote vergrotingen had negatief filmmateriaal vaak de voorkeur. Om te reproduceren was het de tijd van de grote, vaak heel dure scanners, die later veel kleiner en hanteerbaarder werden.
Maar het bleef toch wel duur en ingewikkeld om alles goed te doen. Wat nu wel jammer is want heel veel mooi beeldmateriaal van de vorige eeuw blijft daardoor onzichtbaar. Eigenlijk is een groot deel van ons cultureel erfgoed niet toegankelijk voor mogelijke belangstellenden en dat in een tijd, waarin we via de vele media, die er nu zijn, ons juist zo gemakkelijk kunnen verwonderen over het wel en wee van maar één of twee generaties terug.
Het NIDF, Nederlands Instituut Digitale Fotografie, heeft daarom stappen gezet om het proces van het reproduceren van film goed en snel te maken. Zij heeft een opstelling bedacht waarbij met een hoogwaardige camera reproducties worden gemaakt van zwartwit-, kleurennegatieven en dia’s van verschillende formaten. Deze camera is direct aangesloten op een computersysteem.
Met het systeem kan in feite iedereen met enige camera-ervaring zelf aan de gang gaan. Per dag kunnen, mede dank zij de zelf ontwikkelde hulpstukken, gemakkelijk 1000 filmnegatieven of dia’s worden gereproduceerd, die dan als digitaal bestand kunnen worden meegenomen en via websites kunnen worden bekeken of aangeboden.
De kwaliteit is minstens zo goed als die van een kwaliteitsscanner, terwijl de kosten heel wat lager zijn. Veel beroepsfotografen passen inmiddels deze methode toe om met name hun oude archieven weer in beeld te krijgen.
Wilt u een dag gebruik maken van de opstelling, dan kost dat € 150,- excl. BTW. Als u wilt dat de medewerkers van het NIDF uw films digitaliseren, dan kunt u beter even contact opnemen. Info@nidf.nl.
Uiteraard kunt u e.e.a. ook bekijken op de website van het NIDF.
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK