Constante groei online drukkers
In één van de 9 ‘bollen’ ontving het Belgische VIGC op professionele wijze 140 deelnemers van de eerste Benelux-editie van het Online Print Event, die wat ons betreft volgend jaar een vervolg mag krijgen. Het belangrijkste nieuws. De markt voor online print blijft spectaculaire groeicijfers geven. Ultiem geïllustreerd door Wouter Haan van Simian, die ter plaatse aankondigde zijn productiecapaciteit te gaan verveelvoudigen. Peter Luit van ons partner magazine Printmedianieuws, zette de highlights treffend neer. Kijk ook eens op Printmedianieuws.nl
De bekende Duitse consultant Bernd Zipper tekende het speelveld op van online print, en concludeerde dat er nog ruimte genoeg is voor niche toepassingen, zoals web-to-pack. Grotere spelers bewegen zich vaker internationaal, zowel in operationele verkoop als in onderlinge acquisities. Uitdagingen genoeg, zoals: dynamic pricing, predictive planning, mass customization, chatbots en voice control. Voor ‘ieder wat wils’ zou je bijna kunnen stellen, een keuzepallet waar niet iedereen meteen het belang van zal zien, zoals chatbots en/of voice control. Maar technisch kan het allemaal wel.
Wouter Haan, die later in de middag zijn verhaal hield, relativeerde het belang van mobiel waar Zipper op hamerde: ‘Een keuze maken – hoe dan ook – is allemaal prima, maar het uiteindelijke bestellen, met het uploaden van bestanden, zal toch echt via de computer plaatsvinden. Het mobiele belang is vooral gericht op marketing.’
Europese online printmarkt even veelzijdig als dynamisch, groeicijfers geheel in tegenstelling met traditionele deel van de markt
Het roer om
Met name Phil Wilce (Engeland) en Giusepp Prioriello (Italië) lieten zien hoe zij vanuit bestaande traditionele grafische omgevingen het roer hebben omgegooid. Wilce van Formara converteerde zijn bedrijf naar een digital marketing bureau en Prioriello zette naast een packaging print productiebedrijf een softwarehuis op, onder de naam Packly. Een gewaagd avontuur, niemand had enige achtergrond in ICT. Nu verkoopt het bedrijf een online-packaging-editor, compleet met API (koppeling) om aan te sluiten op diverse print webshop omgevingen.
Lef om software te gaan ontwikkelen vanuit een van oorsprong traditioneel grafisch bedrijf
E-commerce en Marketing
Cis Scherpereel (België), Peter Janssen (Nederland) lieten vooral de impact zien van e-commerce en marketing op de creatie van producten en diensten. Scherpereel van Mex United was vooral toepassingsgericht en liet diverse voorbeelden zien, waardoor mensen vooral blij werden van gepersonaliseerde uitingen. Aandacht voor de ontvanger stond in zijn meer filosofische verhaal centraal. Janssen van Endless Branding richt zich met eigen toepassingen vooral op: verpakkingen, winkelinrichtingen en retailtoepassingen. Software simulatie en ‘mini-modellen’ moeten de beleving voor productie een extra impuls geven.
Innovaties en workflows
Natuurlijk is het een publiekstrekker als je Google uitnodigt. Maar het verhaal van Lionel Soccal (België) was slechts een opsomming van de diensten die Google in meer algemene zin te bieden heeft. Natuurlijk altijd aardig om de indrukwekkende hoeveelheid diensten te zien, maar, in aansluiting op de rode draad van het programma, weinig aansluitend op het thema en eerder een lange reclamespot met weinig echte inhoud. Leuker was het om te luisteren naar Joris Heirbaut (België) van de stad Antwerpen. Hij deed het selectieproces van online printers uit de doeken, en de wijze waarop hij zijn keuze maakte voor de WhiteLabel print-webshop van Prindustry, waarmee in de eerste vier maanden vanaf januari nu al zo een 1000 printopdrachten zijn verwerkt. Tom Peire (België) van Four Pees greep iets teveel terug naar de historie van traditionele workflows. Hij bleef te lang stilstaan bij handmatige controles en correcties, die anno 2018 eigenlijk allemaal wel al zijn weggewerkt.
Groei in online omzet, toegevoegde waarde en stenen
Eén conclusie is zeker gerechtvaardigd: Zipper begon al met groei in alle mogelijke segmenten. Alle sprekers bevestigden dit patroon onder invloed van: economisch betere tijden, uitgekiende gereedschappen, businessmodellen, klantbeleving en workflows. Aan het einde van een warme dag was het ‘mensen-mens’ Wouter Haan (Nederland) van Simian, die de deelnemers trakteerde op een inspirerend verhaal. Samen met 125 medewerkers worden 1500 orders per dag verwerkt en 24 miljoen euro omzet genoteerd. Aan ambities en groei ontbreekt het niet. Haan zegt in 2020 met 200 medewerkers zo een 3000 orders per dag te willen verwerken. Begonnen als klein reclamebureau, waar hij vierkante meters bij elkaar moest sprokkelen om uiteindelijk zelf ook print te kunnen gaan produceren, tot en met de verhuizing naar het 10000 vierkante meter grote bedrijfscomplex in Westerbroek. Het groeiverhaal van Haan werd afgesloten met de primeur van de aankoop van 25000 vierkante meter grond naast het huidige complex. In januari 2020 moet de nieuwe bedrijfsruimte in gebruik worden genomen.
VIGC
Organisator VIGC kan terugkijken op een zeer geslaagde dag. Samen met een indrukwekkende hoeveelheid businesspartners, weten zij de juiste snaar te raken bij een steeds groter wordend aantal deelnemers. In het jaar waarin het instituut 20 jaar bestaat is dit zeker één van de hoogtepunten te noemen. Dagvoorzitter Jos Steutelings leidde de warme dag moeizaam door de agenda heen, en wist, ondanks volgorde wisselingen, het tijdschema perfect aan te houden. Lunch, borrel en het VIP-diner later in de avond, maakten de dag compleet.
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK