Creatieve industrie dient voor 23 miljoen aan maatregelen in
Het ontwikkelingsfonds voor de creatieve industrie heeft voor 23 miljoen subsidie aangevraagd om mensen aan het werk te krijgen en te houden. Het gaat hier om grafische bedrijven, uitgevers en de kantoorbranche. In het totaal is er tot 2016 600 miljoen euro beschikbaar om mensen aan het werkt te krijgen en te houden.
Krimp van de werkgelegenheid en digitalisering zijn belangrijke trends in de samenleving die tevens niet voorbij gaan aan de creatieve industrie. Duizenden banen zijn de afgelopen jaren vervallen en digitalisering versnelt de ontwikkelingen. De noodzaak van duurzame inzetbaarheid en arbeidsmobiliteit neemt toe. Minister Asscher van SZW heeft tot 2016 € 600 mln. beschikbaar gesteld om mensen aan het werk te krijgen en te houden. Onder de vlag van OCI, het Ontwikkelfonds voor de Creatieve Industrie, hebben de grafimediabranche, uitgeverijbranche en kantoorbranche de handen ineen geslagen en voor in totaal € 23 mln. aan maatregelen (sectorplannen) ingediend.
Duizenden banen in de creatieve industrie zijn de afgelopen jaren vervallen en de digitalisering van de samenleving raakt veel bedrijven in de creatieve industrie stevig. Deze trends van krimp en de transitie naar digitaal zetten nog wel even door. Intersectoraal samenwerken binnen de creatieve industrie is daarom van groot belang. In de eerste plaats voor de vele tienduizenden mensen binnen de creatieve industrie, die hun baan dreigen kwijt te raken of al kwijt zijn. Die mensen mogen niet aan hun lot worden overgelaten. Maar zeker ook voor de mensen die hun werk behouden, zij moeten vol aan de bak om mee te kunnen bewegen met de ontwikkelingen.
Sociale partners van drie sectoren hebben de koppen bij elkaar gestoken om de arbeidsmarktknelpunten gezamenlijk aan te pakken onder de vlag van OCI, het Ontwikkelfonds voor de Creatieve Industrie. De sectoren nemen ieder hun eigen verantwoordelijkheid, maar kijken vooral over de eigen grenzen heen en zoeken actief de intersectorale samenwerking op. Door deze samenwerking maken de sectoren optimaal gebruik van elkaars expertise, zowel in de totstandkoming van de sectorplannen maar ook in de uitvoering. Er wordt zoveel mogelijk gekozen voor een infrastructuur die zijn waarde heeft bewezen, bijvoorbeeld met C3 werkt! hèt mobiliteitscentrum voor de creatieve industrie.
De hoofdlijnen van de drie plannen worden hieronder opgesomd:
Van-werk-naar- werk-begeleiding
Medewerkers die om economische redenen hun baan zijn kwijt geraakt, dan wel binnenkort kwijtraken, helpen bij het vinden van ander werk binnen of buiten de eigen sector.
Mobiliteit en duurzame inzetbaarheid
Het creëren en vergroten van het bewustzijn en het aanzetten tot actie op het gebied van mobiliteit en duurzame inzetbaarheid.
Scholing
Medewerkers bijspijkeren zodat zij vakinhoudelijk mee kunnen gaan met de ontwikkelingen.
Instroom van jongeren
Ontstaat er ondanks de afname van werkgelegenheid toch perspectief voor instroom? Dan bieden we jongeren een kans op werk.
Deze gezamenlijke inspanningen zorgen ervoor dat de Nederlandse creatieve industrie vitaal blijft, haar toegevoegde waarde in die gedigitaliseerde samenleving vergroot en zo één van de topsectoren blijft waar de Nederlandse economie het van moet hebben.
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK