Jolanda’s column: Nieuwe stappen in Hardenberg
Vorige week vond de jaarlijkse vakbeurs voor de grafische en sign industrie plaats, ditmaal omgetoverd tot een Vakbeurs voor de Creatieve Industrie. Enkele tradities bleven. Netwerkmomenten en de evenzo geliefde als beruchte broodjes beenham waren als vanouds verbonden aan deze nieuwe beurs. De negatieve berichtgeving vanuit de grafische hoek klonk helaas ook als een bekend geluid. De vergelijking met de oude vakbeurs, oude bezoekersaantallen en het oude profiel van de industrie zorgde voor een negatieve beoordeling van deze creatieve vakbeurs. Maar wie houdt er rekening met de halvering aan opdrachten en daarmee aan bedrijven en mensen binnen de industrie? Wie vindt 6.000 bezoekers dan nog een gering aantal? En is enige coulantie voor een gedurfde nieuwe insteek niet op zijn plaats?
Al elf jaar heeft Nederland de Grafische Vakbeurs, een beurs die elk jaar wisselde tussen de evenementenhallen in Gorinchem en Hardenberg. In de loop van de jaren werd de Vakbeurs Sign daaraan toegevoegd, wat al veel zegt over de ontwikkelingen waar de grafische branche aan onderhevig was. Behoeftes van opdrachtgevers veranderden, digitalisering nam een steeds grotere plek in, maar ook de crisis zorgde voor wijzigingen. Dat betekende helaas ook dat de traditionele Nederlandse grafische branche de laatste jaren enorm is gekrompen. Wat gebeurt er in dergelijke tijden? Er staan mensen op die nieuwe wegen zoeken om te kunnen blijven overleven. Sommige grafische bedrijven vonden mogelijkheden in schaalvergroting, andere in segmentering of samenwerking. Er werd zelfs over de eigen grenzen van de industrie gekeken om tot nieuwe samenwerkingsverbanden te komen. Vanuit overheid en brancheorganisaties werd het concept van de ‘creatieve industrie’ gepromoot waardoor disciplines als fotografie, video, sign, grafimedia, 3D of muziek meer met elkaar verbonden werden. Het doel was om gezamenlijk tot nieuwe ideeën en zo tot nieuwe opdrachten te komen. Dat is niet altijd makkelijk. Maar een initiatief dat kansen kan bieden voor de toekomst van deze creatieve disciplines is zeker toe te juichen.
Zo ook het nieuwe concept van de Vakbeurs voor de Creatieve Industrie, die van 11 tot en met 13 maart plaatsvond in Hardenberg. Toegegeven, Hardenberg is niet voor iedereen een populaire locatie. Maar daar in Hardenberg probeerden ze wel dapper die nieuwe beurs neer te zetten om mensen binnen de creatieve industrie een richting te geven. De insteek voor de eerste editie was bescheiden, het bezoekersaantal van 6.000 voldeed dan ook aan de verwachtingen. Het ging niet om de vorige (louter grafische) edities evenaren. Het ging niet om wedijveren met Gorinchem. En ook niet om het gat tussen een nu tweejaarlijkse Grafische Vakbeurs opvullen. Het nieuwe concept was simpel: een inspirerend netwerkevenement zijn voor mensen uit de gehele creatieve industrie. Dat was nog even wennen. Bezoekers en standhouders kwamen nog vooral uit de grafische of sign branche. Maar er werd gesproken met elkaar. En dat raakt de kern van een beurs anno 2014. 6.000 bezoekers is niet mis als je het bekijkt vanuit het idee dat je mensen wilt bereiken, inspireren en ontmoeten. Daarmee creëer je ideeën. Het is makkelijk om negatief te zijn. En natuurlijk zijn er dingen voor verbeteringen vatbaar. Maar een nieuwe invalshoek is er. En dat is een betere en actievere insteek voor de toekomst dan pessimistisch beschouwen.
1 reactie
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK
Leuke poging, maar je column onderstreept alleen maar de mislukking die de beurs was. Je zegt zelf al dat ze vooral hun traditionele sign- en grafische doelgroepen bereiken. Het ‘nieuwe’ concept heeft zijn doel dus volledig gemist. Bovendien hadden jullie het op je eigen site vooraf over 8.000 bezoekers (https://www.blokboek.com/2014/03/05/vakbeurs-countdown/) en dat doel is met minder dan 6.000 bezoekers ook ruimschoots gemist. De traditionele doelgrepen lieten de beurs dus ook links liggen.
Om het over de geclaimde vernieuwing met standhouders als een handboekbinderij, het mobiel grafisch museum en de Kalenderwedstrijd maar helemaal niet te hebben.