DigiTest: WD My Cloud EX2100
Data-opslag en backups, het is een vraag van alle tijden – Hoe slaan we die grote hoeveelheid gegevens uit foto en film materiaal verstandig op en zorgen we ervoor dat er niets verloren gaat?
De trend om alles in the cloud op te slaan via onder andere Dropbox, iCloud en Google Drive lijkt het bezit van een thuisnetwerk overbodig te maken. Waarom nog vele Terrabites aan schijfruimte kopen in een Nas thuis als het probleem online op te lossen is.
WD denkt daar anders over met de My Cloud server.
Producenten van opslagsystemen als Western Digital zien de online concurrentie natuurlijk met lede ogen aan en spelen er tegelijkertijd handig op in. WD lanceert een NAS systeem dat speciaal ingericht is om creatieven van dienst te zijn. Deze grootgebruikers van bestanden zijn namelijk helemaal niet geholpen met de online cloud oplossingen. Voornamelijk omdat het data verkeer rond hun grote bestanden te hoog is en opslag via de cloud gewoonweg veel langzamer is dan opslag op een thuisnetwerk. Voor hen is een bedraad netwerk met een betrouwbare energie zuinige server de snelste en de goedkoopste oplossing.
Bedieningsgemak
De My Cloud EX2100 NAS ontvingen we ter test in een versie met twee harddiscs en 8TB geheugen. Het systeem heeft in deze configuratie een adviesverkoopprijs van 649 euro. Het moet gezegd worden WD stelt dat het systeem plug en play is en dat blijkt echt zo te zijn. We hingen hem in een Mac netwerk waar zonder dat we iets deden de servers door de diverse computers gezien werden. Alleen om via de internettoegang bij de besturingssoftware te komen blijkt in een Mac netwerk niet altijd even eenvoudig. De server maakt gebruik van Bonjour en dat staat tegenwoordig standaard op de meeste Macs uit. Dat aanzetten is een fluitje van een cent maar je moet het wel doen. Overigens een nadeel van de wel heel beperkte Quick installation guide is dat als het niet werkt volgens het stappenplan je met lege handen staat. De software die WD gebruikt voor de besturing is in het Nederlands en is werkelijk heel erg intuïtief opgebouwd. Gebruikers aanmaken, cloud functies instellen, raid configureren het kan niet missen. In gebruiksgemak is deze server een absolute aanrader. Ook via de apps op smartphone of tablet is de server prima te gebruiken als cloudserver en kun je zaken instellen als automatische backup van de foto’s op de smartphone of streaming van opgeslagen video vanaf de server via een Chromecast. Het wijst zich zelf.
Stil en zuinig
Een belangrijk punt vinden wij het energiegebruik en geluid. Eigenlijk maakt deze server alleen herrie bij het opstarten. Daarna is hij fluisterstil. Het energiegebruik is te overzien. We meten effectief 18 watt. Dit systeem laat zich met behulp van de knop aan de voorkant makkelijk uitschakelen. Waarna hij overigens nog steeds 1,1 watt gebruikt. Maar veel is het allemaal niet; grofweg 40 euro als hij een jaar aanstaat.
Al met al een echte aanrader voor iemand met een klein of creatief bedrijf met veel foto’s en video’s.
Deze test is de eerste die in samenwerking met Digitailing.nl gemaakt is. Digitailing staat voor vaknieuws voor telecom, IT en CE professionals.
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK