Duurzaam: papier van berenklauw in Almere
De niet populaire berenklauw heeft een onverwacht positieve eigenschap die een belangrijke duurzame bijdrage kan leveren aan de productie van papier. Advies- en onderzoeksbureau Millvision maakte onlangs een eerste beperkte reeks rollen papier.
De berenklauw is voor diverse gemeentes een niet te temmen stuk natuur. Wie ermee in aanraking komt, wordt geconfronteerd met jeuk, blaren of zelfs branderige wonden.
De reuzenberenklauw komt hier van oorsprong niet voor, maar woekert er inmiddels flink op los. Oproepen om de ‘plant’ uit de natuur te verdrijven, werden al in 2016 gedaan, maar tot nu toe zijn alle pogingen weinig succesvol gebleken.
Leon Joore, vezeltechnoloog en directeur innovatie van advies- en onderzoeksbureau Millvision, zegt dat het chemisch uitroeien vervangen kan worden door zinvol hergebruik van de niet geliefde plantsoort.
Initiatief gemeente Almere
De gemeente klopte zelf aan bij Millvision, omdat het bedrijf al eerder in staat was gebleken van een andere woekerende plant, de waterplant fonteinkruid, papier te maken. Er liggen nu drie bescheiden rollen, die bepaald nog niet tot de verbeelding spreken voor elke gemiddelde drukkerij. Zelfs als toiletpapier zou het papier bij velen de neus doen optrekken. Maar het begin is er. Almere heeft het initiatief georganiseerd in het Grondstoffen Collectief Almere.
Joore wist niet te vertellen welke nabewerkingen zijn rollen nog zouden moeten doorstaan om als echt papier gebruikt te kunnen worden. En ook wist hij nog niet voor welke toepassingen het uiteindelijk geschikt gemaakt zou kunnen worden.
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK