E-mail is belangrijkste online verkoopkanaal
E-mail is voor Nederlanders het online voorkeurskanaal voor de ontvangst van reclame en serviceberichten. Nederlanders gebruiken e-mail voor meer doeleinden dan sociale media. Ze lezen e-mail Facebook, Instagram, WhatsApp etc. wel op hetzelfde moment. Ze kijken ’s ochtends vroeg als eerste of ze WhatsApp-berichten hebben, maar pas ’s avonds tussen 19.00 en 23.00 uur gaat de consument pas echt aan de slag met e-mail en sociale media. Dit en nog vele andere feiten staan in het Nationaal E-mail Onderzoek 2016 dat Blinker uitvoerde in samenwerking met CG Selecties.
Nog wat opvallende conclusies uit het onderzoek:
Nederlanders hebben kennelijk minder moeite met reclame via e-mail en zien met name Facebook en WhatsApp als meer persoonlijke informatiekanalen waar reclame minder gewenst is. Meer dan de helft van de Nederlanders koopt naar aanleiding van een e-mail. E-mails worden gelezen op smartphone of laptop. Te hoge frequentie of gebrek aan relevantie is de voornaamste reden om uit schrijven op e-mail nieuwsbrief. De gemiddelde Nederlander ontvangt 79 e-mails per week.
Het onderzoeksteam doet ook een voorspelling.
“De absolute getallen in e-commerce blijven maar stijgen. Zo stegen de online bestedingen van € 10,6 miljard in 2013 naar € 16,07 miljard in 2015 (bron: Thuiswinkel.org). E-mail speelt hierin een veel grotere rol dan sociale media. Om al deze redenen voorspellen we dat e-mail voor de aanschaf van goederen en diensten steeds belangrijker en serieuzer wordt. Het lijkt erop dat e-mail steeds meer ‘verzakelijkt’ en dat de Nederlander zijn sociale mediaplatforms het liefst gebruiken voor persoonlijke communicatie en entertainment en e-mail voor commercie en officiële communicatie. Het is onze voorspelling dat dit onderscheid tussen social media en e-mail toeneemt.”
Het Nationale E-mail Onderzoek is hier te downloaden (na registratie)
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK