Eerste signalen van de ‘lasten van corona’ in de boekenwereld
Vanzelfsprekend werden de wekelijkse Gfk-cijfers over de boekenomzet met enig angst en beven tegemoet gezien: hoe groot zou het slagveld worden. Het bleek op het eerste gezicht ‘mee te vallen’, er was zelfs een lichte stijging bij de omzet van het Nederlandstalige boek. Wat is er aan de hand? En wat betekent dit voor de branche?
Gfk omschrijft het als volgt: In week 14 2020 werd een A-boekenomzet gemeten van 8,1 miljoen euro. In vergelijking met week 14 van vorig jaar is dat een daling van 3,9%. Voor enkel Nederlandstalige boeken is er sprake van een stijging van 2,9%.Voor het eerst sinds de invoering van de maatregelen rondom COVID-19, is het mogelijk om een eerlijke vergelijking te maken met vorig jaar. De totale markt daalde met 3,9% ten opzichte van week 14 2019. De omzet van Nederlandstalige boeken neemt daarentegen toe. Deze stijging zit deels, maar niet uitsluitend, in de omzet van Kinderboeken. De omzet van dit genre nam namelijk wederom sterk toe, met 30,7%. Ook het genre Fictie steeg in omzet, weliswaar nipt, met 0,2%. De omzet van de genres Non-fictie Vrije Tijd en Non-fictie Informatief daalde met respectievelijk 11,4% en 21,7%.
VIGC BOPE 2025: Redefining print. Success in a digital world. Met o.a. Peter Luit als gesprekleider binnen het panelgesprek ‘Platformeconomie, kansen voor grafimedia bedrijven?’
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK