Eeuwige dataopslag in 5D
In onze digitale wereld zijn we steeds op zoek naar betere manieren om data op te slaan. Veel data kunnen niet lang (veilig) opgeslagen worden. Wetenschappers van de Universiteit van Southampton hebben met behulp van nanostructuur glas een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van digitale opslag van gegevens die voor miljarden jaren kunnen overleven.
De onderzoekers van het Optoelectronics Research Centre (ORC) van de Britse universiteit maken voor deze 5D opslag gebruik van een supersnelle lasertechniek. In 2013 slaagden zij er zo in om 300 KB aan data op een stukje glas te laseren. Drie jaar later is de opslagmogelijkheid uitgebreid tot 360 TB (zo’n 369.000 GB). Bekijk hier een kort filmpje over het laserproces. De 5D opslagmethode op glas biedt ongekende eigenschappen, waaronder de 360 TB / disc datacapaciteit, thermische stabiliteit tot 1000 graden Celsius en vrijwel onbeperkte levensduur bij kamertemperatuur (13,8 miljard jaar bij 190 graden).
Naar eigen zeggen opent dit de deur naar een nieuw tijdperk van eeuwige data-archivering. Professor Peter Kazansky van het ORC geeft aan: “It is thrilling to think that we have created the technology to preserve documents and information and store it in space for future generations. This technology can secure the last evidence of our civilisation: all we’ve learnt will not be forgotten.”
Als een zeer stabiele en veilige vorm van draagbaar geheugen, kan de technologie zeer nuttig zijn voor organisaties met grote archieven, zoals nationale archieven, musea en bibliotheken.
Bronnen: NOS, Universiteit Southampton, YouTube
Foto: een complete Bijbel op een klein stukje glas opgeslagen
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK