Europese grafische sector blijft licht krimpen
Op de Europese grafische markt is vorig jaar voor 162 miljard euro aan productie gedraaid, dat is vijf procent meer dan in 2014. Worden inflatie en valuta-effecten ingecalculeerd, dan komt echter een bescheiden daling met een half procent uit de bus. Verpakkingsdrukwerk inclusief etiketten blijft de grootste groeier terwijl de overige sectoren nog altijd blijven krimpen. Dat blijkt uit het economische rapport over 2016 van Intergraf.
De negatieve trend in de commerciële grafische industrie en de werkgelegenheid is vorig jaar doorgegaan hoewel wel sprake is van een vertraging, meldt de koepel van de Europese grafische sector. Zo daalde het aantal grafische bedrijven in de EU tot onder de 89.000, dat is 10 procent minder dan vijf jaar geleden. In dezelfde periode liep de werkgelegenheid met 16 procent terug naar 521.000 banen.
Positief saldo
“Alle indicatoren wijzen op een verdere consolidatie in 2015. De activiteiten van de grote ondernemingen naar verdere schaalvergroting, strategische investeringen en efficiëntieverbetering maken het steeds moeilijker voor traditionele drukkers om te concurreren. Toch is sprake van een gemengd beeld waarbij sommige belangrijke landen de laatste tijd weer groei laten zien,” schrijft Intergraf.
Het rapport signaleert dat de EU een belangrijke exporteur én importeur van drukwerk is, waarbij de meeste handel zich afspeelt tussen de lidstaten zelf. Toch exporteerde de EU in 2014 ook voor 6 miljard euro aan drukwerk naar derde landen, waarvan 2,7 miljard aan boeken. De grootste afnemer is Zwitserland gevolgd door de VS en Noorwegen terwijl 5 procent van de uitvoer naar Rusland ging.
Aan de andere kant voerde de EU ook voor 3,3 miljard euro aan drukwerk in, waarvan de helft boeken. Naast China en de Verenigde Staten komt er ook relatief veel drukwerk uit Hong Kong, Zwitserland, Canada en in toenemende mate India. Al met al had Europa in 2015 dus een positief saldo op de grafische handelsbalans van bijna 2,7 miljard euro. Daarvan komt 1 miljard voor rekening van boeken en nog eens 400 miljoen voor kranten en tijdschriften.
China
Intergraf besteedt een apart hoofdstuk aan de invoer uit China, al tijden een heikel onderwerp in de grafische sector. Daaruit blijkt dat de invoer uit dat land in de laatste tien jaar is verdubbeld. Vorig jaar kwam de waarde van Chinees drukwerk op de Europese markt uit op rond 1 miljard euro, dat was weer 5 procent meer dan in 2014. De helft daarvan komt voor rekening van boeken. Ongeveer 40 procent van die invoer gaat rechtstreeks naar Groot-Brittannië, 14 procent naar Duitsland terwijl vanuit ons land vorig jaar voor 8 procent ofwel rond de 80 miljoen aan Chinees drukwerk werd ingekocht.
Opmerkelijk is dat de Verenigde Staten met bijna 1,1 miljard nog meer drukwerk de EU binnenbrengt dan de Chinezen. Ook die invoer, die voor tweederde uit boeken bestaat, neemt voortdurend toe, vorig jaar alleen al met 14 procent.
Nederland
Voor ons land meldt Intergraf verder over 2015 een export aan drukwerk van 1,44 miljard euro waarvan bijna 1,2 miljard naar andere EU-landen. Nederland is daarmee de op de drie landen na grootste exporteur van drukwerk in Europa.
Aan de andere kant kwam er vorig jaar 980 miljoen euro aan buitenlands drukwerk ons land binnen, waarvan ook weer het meeste uit de rest van de EU. De grafische handelsbalans voor ons land vertoont daarmee een positief saldo van bijna 461 miljoen euro.
Het Intergraf rapport gaat verder gedetailleerd in op de verschillende markten, zowel wat soorten drukwerk als druktechnieken.
Het volledige rapport is te bestellen bij KVGO.
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK