FELIXprinters brengt 3D-foodprinters op de markt
FELIXprinters uit IJsselstein, dat zich al vanaf 2011 toelegt op de ontwikkeling en productie van
3D-printers, heeft een serie 3D-foodprinters op de markt gebracht. Met de foodprinters kunnen gerechten en voedingsmiddelen, zoals pasta’s, chocolade, puree, vetten of soja in een breed scala van vormen bereid worden.
Een product of een gerecht laag voor laag opbouwen biedt de voedingsmiddelenindustrie nieuwe mogelijkheden. Normaal gesproken worden lastige en complexe vormen gemaakt met behulp van (bak)vormen of kant-en-klare platte vormen die op elkaar gestapeld worden. Met 3D printen is een uitgebreid scala van vormen en structuren mogelijk, waardoor de voedselbereiding er een spectaculaire, nieuwe manier van werken bijkrijgt. Door het printen van bijvoorbeeld namen, logo’s en pictogrammen kan een gerecht ook een persoonlijk tintje krijgen.
Een foodprinter kan bovendien de efficiency in de keuken verbeteren, omdat de printer zelfstandig zijn werk doet en de koks zich met andere werkzaamheden kunnen bezighouden. Foodprinters kunnen verder een oplossing zijn voor eetproblemen, omdat ze eten aantrekkelijker kunnen vormgeven en het door andere samenstellingen en vormen beter geconsumeerd kan worden, door bijvoorbeeld patiënten met slikproblemen.
De keuze van eetbare materialen
Het ligt voor de hand dat niet alle voedingsmiddelen geschikt zijn voor 3D printing. Er zijn enkele factoren die een rol spelen bij de keuze van het materiaal: viscositeit, textuur, de nozzle van de foodprinter, smaak-combinaties en de samenstelling van het eindproduct. De viscositeit van het materiaal is de belangrijkste factor. De pasta moet zodanig zacht zijn dat hij gemakkelijk door de printnozzle geduwd kan worden.
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK