Gesproken rouwkaart primeur voor Nederland

Nabestaanden kunnen voortaan gesproken rouwkaarten, -brieven en dankbetuigingen per e-mail versturen, zodat de geadresseerden die op de computer, tablet of smartphone kunnen afluisteren. Het Brabantse bedrijf Spulex Uitvaartmedia heeft hiermee de primeur in Nederland en waarschijnlijk in de wereld.

spulex voiceHet bedrijf wil met de gesproken boodschappen het versturen van uitnodigingen en dankbetuigingen bij uitvaarten goedkoper en minder milieubelastend maken. “Tien jaar geleden zou dit niet levensvatbaar zijn geweest, maar inmiddels is internet ingeburgerd in het dagelijkse leven, en is het milieubesef in de samenleving enorm gegroeid. Daarom is een ingesproken rouwbrief of dankbetuiging echt iets van deze tijd, al zullen we er aan moeten wennen”, zegt bedenker Hans Kuyper van Spulex Voice.“Ik ben dit nog nergens tegengekomen, niet in Nederland of daarbuiten.”
In Nederland overlijden jaarlijks 150.000 mensen, die gemiddeld 75 rouwkaarten laten drukken en per post bezorgen. Dat zijn dus ruim 11 miljoen kaarten en 11 miljoen enveloppen per jaar. “De helft stuurt na de uitvaart een dankbetuiging, nog eens 5,5 miljoen kaarten en enveloppen. Dat is een enorme stapel papier. Als je ook nog eens beseft dat er voor de papierproductie veel water wordt gebruikt, en dat veel drukwerk wordt geprint met toners, dan zie je hoe milieubelastend dat is,” aldus Kuyper.
Een rouwkaart versturen is volgens hem relatief duur. Inclusief ontwerpen, drukken, postzegel, envelop en speciale verzending, kost dat gemiddeld 4,50 euro per kaart. Ook duurt het een paar dagen voor de kaart aankomt. Zijn digitale alternatief is daardoor goedkoper en sneller.
De tekst wordt door professionele voice-overs ingesproken, en samen met de digitaal opgemaakte rouwkaart of dankbetuiging per e-mail verstuurd. Door de digitale kaart kunnen mensen tijd en plaats nog checken en hoeven ze die niet te onthouden. Kuyper: “Een e-mailadres is tegenwoordig ook makkelijker te achterhalen dan een huisadres.”
Kuyper staat bekend als een innovatieve ondernemer in de uitvaartbranche. Hij geeft diverse digitale media uit, zoals een digitale nieuwsbrief voor de branche en het Uitvaartlexicon, een digitaal naslagwerk. Ook is hij bestuurslid van het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart. In 2014 startte hij de Uitvaartomroep, de eerste radio-omroep voor de uitvaartbranche ter wereld.
De gesproken rouwkaart is zijn eigen idee. “Vijf jaar geleden telde Nederland 800 uitvaartondernemers, nu al ruim 2100. Er komen ook steeds meer budgetuitvaarten, waarbij mensen zelf zaken kunnen regelen voor een kleiner budget. Daar past dit heel goed bij,” aldus Kuyper.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

1 reactie

  1. Johan op 30/01/2019 om 15:30

    Alsof al die e-mail servers geen milieuvervuiling veroorzaken. Grootste onzinverhaal ooit. Misschien is dit een leuk alternatief voor een paar mensen maar ik voorspel dat het geen groot succes zal worden. Een kaart in de bus is toch nog steeds persoonlijker en voor veel mensen is het fysiek iets hebben om te bewaren ook belangrijk.



Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK