Kleurspecialist maakt foto van ‘mismaakte’ flacons Heinz ketchup
Heinz lanceerde in 2023 de zogenaamde ‘The Label of Truth’, een – naar eigen zeggen – geniale kleurcodehack om fraude met ketchup tegen te gaan. Eddy Hagen nam de resultaten onder de loep na een bezoekje aan een willekeurige supermarkt.
De verschillen zijn volgens Hagen opmerkelijk. Hij noemt het op zijn LinkedIn pagina een ‘big fail’. Hij spreekt van een metamerisme. Metamerisme is een fenomeen dat optreedt wanneer twee kleuren lijken te matchen onder één lichtconditie, maar niet wanneer het licht verandert. Metamerieke overeenkomsten komen vrij vaak voor, vooral bij bijna neutrale kleuren zoals grijstinten, witten en donkere kleuren. En dat is dus duidelijk te zien.
2 reacties
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK
Peter, dit klopt NIET, ik heb helemaal niet gezegd dat die flacons ‘mismaakt’ zijn.
Wat ik getoond heb, is dat het Heinz / Pantone ‘Label of Truth’ niet kan werken, omdat hun verschillende types van ketchup gewoonweg andere kleuren hebben. Dan zou je al verschillende labels moeten hebben, wat alleen meer argwaan gaat wekken.
De ‘big fail’ gaat ook over het concept van dat label, niet over de flacons in deze foto. Metamerie is in deze foto niet te zien, want deze flacons hebben dat ‘Label of Truth’ al helemaal niet. Maar metamerie gaat wél een probleem zijn als ze dat label breed zouden toepassen. Vermits de ketchup en de rode inkt op het label van geheel andere materialen zijn gemaakt, is er geen enkele garantie dat die onder elke lichtbron een identieke kleur tonen.
Voor de lezers, dit is mijn originele post: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7241857103374487552/
De titel van het artikel zegt niet dat jij dit gezegd zou hebben, bovendien staat het in een figuurlijk bedoelde context geplaatst. De link naar de originele post staat bovendien ook al in het artikel.