Krijgt Layar nieuw leven?

Raimo van der Klein wil ‘zijn’ Layar terugkopen. Het bedrijf werd in 2009 opgericht. Kent u het nog? Het bedrijf ging verder dan de bekende QR-code, waarmee een koppeling vanuit print richting multimediale content kon worden gemaakt. Layar bood die functionaliteit ook, maar dan vanuit ‘verborgen’ pixels in beelden, die de interactie moesten opwekken.

In die tijd was de term ‘Augmented Reality’ nog geen gemeengoed. Het bedrijf groeide vanaf 2009 en de waarde werd op 60 miljoen euro geschat. Onlangs ging het moederbedrijf Blippar failliet. Die naam speelt heel wat minder tot de verbeelding. Oud-oprichter Raimo van der Klein wil nu Layar uit het faillissement redden. Veel tijd is hem niet gegund. De curator wil halverwege deze maand ‘geld’ zien. In de zomer van 2017 deed Van der Klein al eerder een poging het bedrijf terug te kopen, maar dat mislukte.

Object herkenning

De eerste ‘Layar’ app werd voor 18.000 euro in drie maanden tijd ontwikkeld, door een Indiër en een Chinees. Layar had een droomstart. Een maand na de lancering schreef The New York Times een artikel over de Nederlandse start-up. En weer een paar maanden later hadden ze het eerste miljoen van een investeerder op de bank staan. De eerste klanten waren destijds  Funda, ING, Hyves, Univé en Tempo-Team. Die betaalden allemaal 10.000 euro.  Na aanvankelijk een ‘print-to-web’ app te hebben ontwikkeld, werd in de laatste de focus verlegd naar ‘object herkenning’. Dat sprak wel meer tot de verbeelding. De QR-code nam – echter nog steeds in beperkte mate – de interactie vanuit print naar online over.

Toch ging het mis

Raimo van der Klein in 2010 met zijn Layar

Het lukte in de jaren na de oprichting niet om winst te maken. In 2012 besloot Van der Klein om plaats te maken voor een andere CEO. Van der Klein trok zich terug en behield wat aandelen. Dat hielp niet, investeerders wilden niet meer investeren. Voor een ‘appel en een ei’ (een paar miljoen) ging het bedrijf over in Britse handen, concurrent Blippar ging er met de kroonjuwelen vandoor. Layar had toen 30 man in dienst. Layar leed verder een kwakkelend bestaan onder de Britse leiding. En in eigen land hoorden we nog nauwelijks iets van dit bedrijf.

Van der Klein ziet toch nog brood in een mogelijke overname. AR is volgends hem anno 2019 ‘hotter’ dan ooit. Volgens hem ontbreekt het aan een onafhankelijk platform, een plek waar ontwikkelaars zelf kunnen bepalen hoe ze data weergegeven willen hebben.

Van der Klein wil zowel Layar, maar ook het Britse moederbedrijf kopen. Daar is veel geld voor nodig, hij heeft tot 11 januari. Zelf zegt hij al 8 investeerders aan boord te hebben. Wie dat zijn, en hoeveel geld ze hebben bijgedragen, wil hij nog niet  zeggen. Hij zegt in een interview met RTL Nieuws niet beslist zelf CEO te hoeven worden. Of het Van der Klein lukt, is moeilijk te voorspellen. In het AR landschap zullen zeker meer kapers op de kust zijn.

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK