Rob’s column: LinkedIn Go’s Publishing is oneerlijke concurrentie
In het kader van iedereen kan uitgever worden doet ook het zakelijk sociale netwerk LinkedIn een poging dat te worden. Met een niet van bescheidenheid getuigende kop The Definitive Professional Publishing Platform kondigde Ryan Roslansky, director of product management bij Linkedin, op zijn blog aan dat de nu 25.000 LinkedIn-gebruikers – met kopstukken als Bill Gates en Richard Branson – via het LinkedIn netwerk hun pennenvruchten kunnen verspreiden.
Als contenteigenaar, producent of uitgever zou je wakker kunnen liggen van deze in veler ogen oneerlijke concurrentie. LinkedIn beschikt immers over miljoenen e-mail adressen gekoppeld aan even zovele netwerken plus een schat aan ‘big-data’ van die gebruikers. Dat lijkt op de droom van elke content marketing manager.
Gelukkig gaat het, als het om uitgeven gaat, ook om de kwaliteit van de content en over zaken als vormgeving en typografie. En om met die laatste twee te beginnen daar heeft LinkedIn nog wat in te halen zoals je zelf kunt zien aan de belabberde pagina’s die ze ons voorschotelen. Over de kwaliteit van de content kunnen we kort zijn, zelf-uitgevers zonder de steun van een redactie en de gezonde kritiek van een uitgever zijn niet altijd succesvol. Het grootste probleem van het LinkedIn Professional Publishing Platform zal echter liggen in de hoeveelheid content die het zal gaan leveren, wie kan zich daar nog doorheen worstelen?
Toegegeven, recensies en aanbevelingen zullen via het netwerk snel verspreid worden, maar zelfs dat zal voor de meeste LinkedInners een niet te doorworstelen brij worden. Er blijft dus een rol voor traditionele vormen van uitgeven zoals magazines die verticale markten bereiken en (e)boeken die door de naam van de schrijver of het fonds een trouwe lezersschare opgebouwd hebben.
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK