Logo neemt plaats van naam in
Waar bedrijfslogo’s vroeger vol stonden met namen, verdwijnen deze nu steeds meer. Ze maken plaats voor logo’s zonder tekst of naam.
In een artikel op verpakkingsprofs wordt het uitgelegd.
Nike was één van de eerste merken die het in 1995 aandurfde een logo te presenteren zonder bedrijfsnaam. De ‘swoosh’ ging aanvankelijk nog vergezeld van de tekst ‘Just do it’, maar al snel bleek alleen de wereldberoemde vleugelvorm al voldoende om het merk neer te zetten.
De afgelopen jaren hebben tal van bedrijven voor dezelfde weg gekozen. Shell heeft de merknaam uit het logo verwijderd, Starbucks zet alleen nog maar de gestileerde sirene op koffiebekertjes en van McDonald’s resteert nog slechts de gebogen M.
Volgens de Amerikaanse nieuwswebsite The Atlantic is daar een reden voor. Steeds meer ondernemingen begeven zich op andere terreinen dan hun originele merknaam doet vermoeden.
Zo werd de naam Apple Computers Inc. eerst veranderd in Apple Inc. en wordt het bedrijf nu nog slechts gerepresenteerd door het logo. Zo kan het bedrijf alle kanten op. Bovendien steekt een symbolisch logo makkelijker taalgrenzen over dan een logo met tekst, een prettige bijkomstigheid voor multinationals.
In de online-wereld zijn bedrijfsnamen gaandeweg verdwenen. Kijk bijvoorbeeld naar Dropbox, Spotify en AirBnB. Dat heeft vooral een puur praktische reden: symbooltjes op je telefoon of smartwatch zijn nu eenmaal herkenbaarder dan piepkleine lettertjes.
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK