Mergenthaler, uitvinder van de Linotype

Ottmar Mergenthaler, een Duitser die later is geëmigreerd naar de VS, wordt wel de 2e Johannes Gutenberg genoemd. Hij was namelijk de uitvinder van de Linotype, een machine voor het zetten van teksten voor kranten (en later boeken en tijdschriften), die het handzetten moest gaan vervangen. De linotype zorgde ervoor, dat het produceren van kranten en boeken veel goedkoper en sneller kon. Mergenthaler heeft met zijn Linotype massacommunicatie hiermee een enorme boost gegeven. Hij bouwde zijn eerste Linotype in 1884 en op 3 juli 1886 is de eerste New York Tribune met de Linotype gedrukt.
Het principe van de Linotype werkt als volgt: door het aanslaan van een toets op het toetsenbord valt een matrijs met een letterteken uit een magazijn in een houder.  Zo wordt letter voor letter een zetregel gemaakt in de machine, die zetregels vormen uiteindelijk samen de pagina. Dit was veel sneller en goedkoper dan het handmatige letterzetten. Vóór de komst van de Linotype werden daarom nooit kranten van meer dan 8 pagina’s gemaakt. Vandaar dat de technologie tot 1978 (in 1954 waren er wereldwijd 100.000 Linotype in gebruik) grote invloed heeft gehad in de grafische industrie.
Bron: Drupa

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK