Nano-inkten en hybride persen op drupa 2012 versus ‘echte’ digitale persen op drupa 2016
Op drupa 2012 was de introductie van Landa’s nano inkt digitale persen dé sensatie. Een gelikte show en de aankondiging van samenwerking met ongeveer elke offsetpersfabrikant stuurde schokgolven door onze industrie. Bezoekers stonden in de rij om de show van Landa te zien. Vooral de supersize touch screens waarmee persen bediend werden trokken de aandacht. Afdrukken waren echter niet voor iedereen beschikbaar en ook het kostenplaatje was een geheim. Op drupa 2016 moet Landa al zijn beloftes inlossen en met spanning wordt uitgekeken naar betatesten onder normale productie-omstandigheden.
De eerste echte digitale persen
Heidelberg zal met zijn Primefire 106 digitale pers ongetwijfeld net zo veel aandacht krijgen als Landa. Ook KBA en Komori zullen hun eerste echte digitale vellenpersen op groot formaat tonen. Ongetwijfeld zullen er meer prototypen te zien zijn. Met inkjetkoppen van bedrijven zoals Kodak, Fuji, Konica Minolta, Memjet en Xaar is het voor elke persenbouwer relatief simpel om een digitale pers te bouwen. Moeilijker is het om drukkers te motiveren om in een nieuwe techniek te investeren. Die kijken terecht naar de toegevoegde waarde van een nieuwe techniek. Als die duidelijk is, zoals met de digitale smalle baan labelpersen en direct mailing straten, dan is een investeringsbeslissing niet zo moeilijk. Dat is het wel voor een echte digitale groot formaat pers. Los van het feit dat de kosten per afdruk bij veel fabrikanten nog een geheim is, is er nog het ongewisse van een nieuwe techniek waarvan de storingsgevoeligheid en inzetbaarheid nog bewezen moeten worden. Drupa 2016 zal op veel vragen antwoord geven, maar minstens net zo veel nieuwe vragen oproepen.
Klein maar fijn
Hoewel grootformaat vellenpersen nu de aandacht vragen is de trend van drupa 2012, klein formaat persen voor verticale markten, zeker zo belangrijk. Zoals Screen bewijst met zijn groeiende aantal installaties van de Truepress Jet 350UV in de labelmarkt, zit daar op dit moment de groei. Ook Xerox met zijn door dochterbedrijf Impika gemaakte Rialto smalle baan pers gaat ongetwijfeld scoren in de direct marketing en flyer markt. Niet uit te vlakken als concurrent voor ‘echt’ groot formaat digitale inkjet persen zijn de oude vertrouwde toneroplossingen van Xeikon, Xerox, Kodak, Ricoh, Konica Minolta en HP Indigo. Niet alleen door de lagere investeringen en smallere footprint zijn dit voor veel bedrijven haalbare investeringen. Ze vertegenwoordigen ook een trend naar gedecentraliseerde productie. Een trend die distributiekosten verlaagt, maar ook de voordelen van variabele data en het rendabel produceren van superkleine oplagen mogelijk maakt. En wat ook belangrijk is voor drukkers die al traditionele druktechnieken in huis hebben, het is een ideale aanvulling op hun leveringsmogelijkheden.
Hybride persen de winnaar
De combinatie van afdruktechnieken in een hybride pers is een trend die al vanaf drupa 2012 te zien is. Het combineren van inkjet voor variabele data en offset en of flexo voor vaste elementen brengt het beste van twee werelden bij elkaar. In groeimarkten zoals verpakking en labeling liggen hier kansen voor bedrijven die voldoende opdrachten kunnen verzamelen om dit soort drukmonsters te voeden. Gecombineerd met verschillende soorten coatingen, folie en inline afwerkingen, zoals stansen en rillen, kunnen deze hybride persen producten met extra toegevoegde waarde bieden. Goede voorbeelden van hybride persen zijn te zien op de stands van Screen, HP, Heidelberg/Gallus, KBA, MPS, Domino en ongetwijfeld nog een veelvoud van andere fabrikanten. Het ziet er naar uit dat deze hybride persen de echte toekomst zijn voor de grafische industrie.
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK