Ongeëvenaard kleurbereik in TV live van IFA
Berlijn – Tijdens de IFA, de grootste beurs voor consumentenelektronica ter wereld, waren het met name de televisiefabrikanten die met spectaculaire televisiewanden de show stalen. Niet alleen is nu elke televisie ‘smart’, ook het kleurbereik is nu zo groot dat het menselijk oog het amper kan verwerken. Internationaal onderzoeksbureau GfK ziet een behoorlijke verschuiving. De consument krijgt steeds meer waar voor zijn geld. Aan de ene kant is de prijserosie ingezet en aan de andere kant heeft een televisie vandaag de dag wel heel veel te bieden. Niet alleen worden schermen alsmaar groter en zijn deze voorzien van steeds meer smart-functies, ook zijn de kleuren van dien aard dat ook van heel dichtbij een meer dan natuurgetrouwe beeldervaring ontstaat.
Groei in UHD
Dit jaar zullen er naar schatting 29 miljoen UHD TV’s verkocht gaan worden. Volgens GfK zal dit aantal de komende jaren zelfs nog aanmerkelijk groeien. Ook marketing manager Tonnie van Schijndel van Samsung, marktleider in het TV-segment, ziet grote kansen. “De TV wordt steeds meer het centrale scherm in huis voor heel veel zaken. Gaming op een UHD TV is bijvoorbeeld een fantastische beleving en met de moderne schermen heb je geen extra consoles en setup boxen meer nodig. Alles zit in de Smart TV.” Van Schijndel denkt dat voor veel huishoudens dit het moment is om de overstap te maken naar een nieuwe televisie. Het verschil in beeldkwaliteit is ook bij een normale HD-uitzending dusdanig groot dat zien geloven is.
Spectaculaire beelden
Op de beursvloer in Berlijn deden de fabrikanten er alles aan de bezoeker er met spectaculaire beelden van te overtuigen dat alles momenteel draait om de beste beeldkwaliteit. GfK verwacht dat volgend jaar twintig procent van de consumenten voor een UHD TV met een grotere kleurbeleving kiest. Sommige fabrikanten doen er nog een schepje bovenop met HDR TV en SUHD met nanopixels. Het lijkt er sterk op dat de televisiekijkende wereld klaar is voor de overstap naar beter beeld.
Software
De enorme ontwikkeling van software voor de Smart TV is een belangrijk thema. Volgens GfK zal het aanbod open operating systems in televisie sterk groeien de komende tijd. Hierdoor kan de consument de tv naar eigen wensen inrichten en integreren in zijn thuisnetwerk. De helft van de gebruikte tv’s zijn niet smart van zichzelf maar steeds vaker sluiten gebruikers apparaten aan die de televisie smart maken.
On demand
De (Smart) TV als centraal beeldscherm staat haaks op de trend die veel bij jongeren gezien wordt, het kijken naar video on demand op smartphone en tablet. Zij willen muziek luisteren en video’s kijken wanneer het hun uitkomt, waar ze ook zijn. Christoph Zeh van GfK: “Er is een grote concurrentieslag gaande om het tijdgebruik van alle media. De nieuwe consument kiest voor het persoonlijk gebruik en veel minder voor beeldkwaliteit. Zij kiezen er voor om een serie te kijken op een 5 inch beeldscherm met minder dan HD-kwaliteit terwijl er in de kamer een scherm staat van 55 inch met een resolutie van 4K.” In Duitsland kijkt 48% van de consumenten video on demand. Deze consument geeft 400 miljoen euro per jaar uit aan abonnementen op streaming audio, video en e-books. Het zijn de marketingcampagnes van bedrijven als Netflix die daarvoor gezorgd hebben. Subscription Video on Demand (SVoD) is daardoor de belangrijkste trend op dit moment.
Groot of klein
De vraag is nu hoe de televisieproducent het voor elkaar krijgt om die gebruikers van SVoD aan die nieuwe grote kleurrijke schermen te krijgen. Volgens GfK wil de consument vermaakt worden en als dat op een beter scherm makkelijk kan dan zal dat zeker gebeuren. Consumenten die nu video on demand kijken op een smartphone zullen zonder onderbreking willen overstappen op een groter scherm als ze daar in de buurt zijn. Het is de software in de Smart TV die deze koppeling mogelijk moet maken.
Koppelen
Tijdens de IFA was al te zien dat de mogelijkheden tot het koppelen van je mobile devices met een Smart TV steeds groter worden zodat de consument de content in de beste mogelijke kwaliteit kan bekijken, waar en wanneer men wil. Het gemak van die koppelingen zal uitmaken of de consument bereid is om zowel te investeren in een 4K smartphone als een UHD-TV.
In 2,5 minuten een indruk van TV ontwikkeling op IFA 2015 krijg je hier:
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK