Ook uitgeverijen hebben voor het eerst sinds crisis meer omzet
Niet alleen de resultaten en uitzichten voor grafische bedrijven zitten in de lift. Ook uitgeverij scoren volgens het bericht van de NOS beter:
Uitgeverijen hebben voor het eerst sinds crisis meer omzet
Na jaren van malaise is de omzet van uitgeverijen de eerste helft van dit jaar voor het eerst weer gestegen. Dat was sinds 2008 niet meer gebeurd. Het gaat om een kleine omzetstijging van 0,2 procent.
Sinds 2008 zijn uitgevers van boeken, kranten en tijdschriften zo’n 30 procent van hun omzet kwijtgeraakt, zegt ABN Amro in een rapport over de sector.
Vooral uitgevers van boeken en vakliteratuur doen nu goede zaken, zegt de bank. Bij de kranten en tijdschriften gaat het nog minder goed, al lijken ook daar de zwaarste jaren achter de rug.
Digitalisering
De omzetgroei komt vooral doordat we vaker digitale producten van uitgevers kopen. Van de verkochte boeken was vorig jaar 6,9 procent een e-boek en van de krantenabonnementen was 13,1 procent enkel digitaal.
Nederland loopt daarmee wel achter op bijvoorbeeld de VS. Uitgevers in Nederland hebben volgens ABN Amro de kat uit de boom gekeken, terwijl een partij als Amazon in de VS groot inzette op e-boeken.
Prijsverschil
Uitgevers nemen digitaal nu wel een stuk serieuzer dan een aantal jaar geleden. En ze ontdekken prijs als een middel om te groeien.
“Op de boekenmarkt liggen de prijzen van e-boeken veel lager dan van printboeken”, zegt Steven Peters, sectoranalist bij ABN Amro. “En het verschil is alleen maar groter geworden. Terwijl printboeken in prijs stegen, is de prijs van het e-boek juist sterk gedaald. Tussen 2010 en 2015 nam het verschil toe van 13 naar maar liefst 47 procent. De e-boekenmarkt heeft zich ontwikkeld tot een meer volwassen markt, met papier als premiumproduct.”
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK