Pakketten live te volgen met nieuwe technologie
Het idee achter ParceLive is eenvoudig: de drie betrokken partijen (verzender, vervoerder en ontvanger) bij een zending zijn er bij gebaat om continu te weten waar het pakketje zich bevindt en in welke staat het verkeert. De uitwerking is echter wat weerbarstiger, zo blijkt uit de praktijk. Hanhaa claimt de oplossing te hebben gevonden in het toepassen van Internet of Things-technologie (sensoren die continu in verbinding staan met een cloud platform).
De ParceLive-oplossing bestaat uit twee delen. Allereerst is er een apparaatje (10,6 mm dik, 127,7 mm breed en 97,2 mm hoog) voorzien van zes sensoren, een GPS-tracker, een e-paper schermpje én een datacommunicatiechip. De sensoren houden de staat van het pakketje bij (vocht, temperatuur, stoten, vallen en open/dicht). De vervoerder geeft het apparaatje vervolgens een unieke ID-code en stopt het in het te verzenden pakketje. Volgens Hanhaa moet het, ‘overal ter wereld waar een mobiele telefoon bereik heeft’, kunnen communiceren met de thuisbasis, waarbij de data wordt versleuteld. En dat laatste is meteen het tweede deel van de ParceLive-oplossing: een cloud platform dat door logistieke partijen is te gebruiken voor de real-time tracking en monitoring van de pakketjes.
Hanhaa heeft onlangs geld opgehaald, met als belangrijkste geldschieter de Zweedse verpakkingsgigant BillerudKorsnäs AB. De Britse start-up is van plan om zijn ParceLive-systeem op abonnementsbasis bij logistieke partijen te slijten.
Bron: IOTJournaal
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK