PaperChainManagement: Markt grafisch papier blijft chaos
Eindigden we eind vorig jaar met een chaos op de markt voor grafisch papier, de start van het nieuwe jaar is niet veel anders. De grote onbalans tussen vraag en aanbod zorgt voor voortzetting van een onverminderde run op papier.
Dat zegt Piet Jorritsma zegt in zijn nieuwsbrief. “Alle Europese producenten kennen hoge bezettingscijfers. Beschikbaarheid is een criterium waar het om draait en afnemers proberen hun tonnages waar mogelijk veilig te stellen. Dit is in ieder geval het verwachte beeld voor het eerste half jaar van 2022.”
“De snelle stijging van de energiekosten, grondstoffen en transport is voor alle leveranciers een motief om de prijzen te verhogen zonder nadere aankondiging of onderbouwing. Leveranciers sturen eenvoudig een briefje naar hun afnemers met de aankondiging dat de prijzen vanaf een bepaalde datum zonder pardon omhooggaan. Sinds oktober 2021 zien we dat papierproducenten regelmatig hun prijzen fors aanpassen. Afhankelijk van de leverancier gaat het om verhogingen van € 50 tot wel € 150 per ton.”
Lees verder bij PaperChainManagement
2 reacties
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK
Wat een ongenuanceerd artikel!
De papierindustrie is extreem afhankelijk van energietarieven, en zo onderhand is iedereen wel bekend dat hier wel wat aan de hand is hand (naast de aanhoudend hoge pulp- en transportprijzen). In de afgelopen 6-8 maanden zijn de energietarieven tussen 5 en 8 keer hoger geworden als de jaren ervoor, en het einde lijkt nog niet inzicht. Er was voor geen enkele expert duidelijk dat dit zou gebeuren, en dus waren voorzorgsmaatregelen niet echt voor de hand, iets wat duidelijk anders is in de wereld waar we nu in leven.
Naast de energiekosten zijn er nog wel meer oorzaken aan te wijzen waardoor de papierprijzen onderdruk staan (pulp, transport, arbeid, milieu) welke invloed hebben op de prijsontwikkeling in de afgelopen maanden en jaren. We rijden op de rug van een storm vloedgolf, echter weten we nog steeds niet of, en ja wanneer, de storm gaan liggen.
Natuurlijk kan gediscussieerd worden over wie de schade voor dit wereldwijde probleem moet dragen, en de vinger wordt veelal gewezen naar de papierindustrie, want die zou niet eerlijk bezig zijn omdat drukkers de kosten niet bij hun klanten kwijt kunnen… Een begrijpelijk antwoord, echter de drukkerijen hebben juist wel een keuze, want zij kunnen inkopen bij andere papierfabrieken welke de prijzen minder hard laten oplopen omdat ze minder last hebben van deze crisis of ze kunnen de prijzen ook doorberekenen.
Voor een papierfabriek is dat niet mogelijk, want de pulp, transport en gasprijs is verbonden aan de wereldmarkt, en dus centraal vastgesteld! Wanneer de papierindustrie deze kosten zelf zou moeten slikken, dan is er geen papierindustrie meer, want voor een niet-geïntegreerde papierfabrieken is dan alleen de optie over om de deuren te sluiten, met als gevolg veel ontslagen, en nog minder papier op de markt waardoor de prijzen alleen maar zullen oplopen.
Het verbaasd me altijd dat er erg moeilijk gedaan wordt bij een verhoging van de papierprijzen, echter zie ik nog niemand die bij de benzinepomp onderhandelen met de eigenaar omdat hij de prijzen zo hoog vind (deze zijn ook record hoog).
We zullen moeten accepteren dat de wereld aan het veranderen is, en dat energie in de komende jaren duurder wordt door conflicten, maar vooral ook door onze milieuambitie! (want de verhogingen komen niet alleen door de gasprijs). Het is onmogelijk om de papierindustrie verantwoordelijk te maken voor dit probleem, want het zijn de keuzes welke we gezamenlijk hebben gemaakt!
Hallo Rob, dank voor je op- en aanmerkingen. Dat wordt zeker gewaardeerd. De redactie maakte de basis van het artikel aan de hand van de bevindingen van Piet Jorritsma van PaperChainManagement.