Papier tegenover electronica
In een boeiend artikel gaat NRC in op de vraag of het beter is voor het milieu om papier af te zweren.
De vraag mag dus zijn: hoeveel duurzamer leeft een gemiddeld huishouden dat papier afzweert en vooral digitaal leest?
Milieu Centraal heeft het laten berekenen. De bevindingen zijn verschenen op Earthday 2022 (22 april), als onderdeel van een studie naar de klimaatimpact van zo ongeveer alles wat consumenten in huis halen, zoals bedden, bankstellen, lampen, apparaten, tot en met drukwerk in alle soorten en maten.
De vraag naar het ‘papierloze huis’ valt simpel te stellen, maar een eenvoudig antwoord is niet te geven.
Het luidt: ‘Dat hangt ervan af …’.
Een paar cijfers helpen wel om een afweging te kunnen maken tussen lezen op papier en e-reading.
Het onderzoek van Milieu Centraal laat zien dat Nederlanders gemiddeld twee à drie boeken per jaar kopen en er acht à negen lezen. De ecologische ‘voetafdruk’ van een boek op papier bestaat voor 50 procent uit grondstoffen en 50 procent uit drukken, binden en verkopen.
Waar ligt het kantelpunt? Bij hoeveel boeken ontstaat milieuwinst door ze te lezen op een e-reader? Dat is: bij ongeveer dertig e-books. Oftewel, na een jaar of vier bij een gemiddelde boekenlezer.
Een jaarabonnement op een gedrukte krant veroorzaakt de uitstoot van circa 40 kilo broeikasgas, op een totaal van 20.000 kilo per gemiddeld huishouden. Dat is: 0,25 procent.
Het valt in het niet bij alles wat nodig is om de informatiedragers van deze tijd, zoals: smartphones, laptops en tablets, te produceren.
1 reactie
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK
Ik denk dat deze vergelijking een beetje scheef gaat.
En weer zo’n typisch geval van conclusies trekken zonder te snappen hoe statistieken werken.
Hoogst waarschijnlijk is het helemaal niet zo dat ‘Nederlanders gemiddeld 3 boeken kopen en 9 lezen’. Maar zal een grote groep (bijna) nooit een boek lezen en een ander deel een veelvoud van de genoemde aantallen. En dat is belangrijk. Want dat zou betekenen dat bij dat deel van de mensen die weinig leest een e-reader nooit gunstig wordt en bij dat deel dat wel leest dit heel snel is. Een beetje fanatiek lezer leest zo 3 a 4 boeken per week. In dat geval is een e-reader al na een maand of 2 (blijkbaar) gunstiger.
Maar, als je slechts 1 op de 3 boeken koopt, is de vergelijking sowieso al anders. Die andere 6 komen dan waarschijnlijk van de bibliotheek, gezien een bieb-boek waarschijnlijk tientallen keren gelezen kan worden voordat het ‘op’ is, is de CO2 per gelezen keer ook maar een fractie van de totale CO2.
Maar goed. Uiteindelijk is het een zinloze discussie.
Een e-book is net zo iets als een bieb-boek. Het is tijdverdrijf voor een paar uur. En heeft dus niet niet meer waarde dan een flinke wandeling.
Een papieren boek dat je koopt is echter veel meer. Een papieren boek is een geschenk (evt aan jezelf). En houdt zijn waarde. Door het alleen maar te zien staan. Dat is de reden dat je het in een boekenkast zet, en niet op marktplaats. Het is een herinnering, een inspiratiebron of een naslagwerk. Je koopt een boek niet alleen om het te lezen. Maar omdat je het wilt hebben en bewaren en waarschijnlijk zelfs wilt tonen aan anderen. Er vraagt ook niemand zich af wat de CO2 uitstoot van een vaas, beeld of schilderij is.