Reclame op zwart in Belgie
België komt ’s avonds in het donker te zitten. Het land kampt met een dreigend stroomtekort. Nu werken de ministers aan een wettelijk verbod op reclame- en straatverlichting zodra er een stroomtekort dreigt.
Gemeenten moeten ook hun kerstverlichting uitschakelen. Als ze niet luisteren, dan riskeren ze een boete. Maar ook bedrijven worden aangesproken. Tijdens crisismomenten moet alle ‘niet-functionele’ verlichting worden gedoofd. Dit geldt dan voor de verlichting van etalages, neonreclames en ook kerstdecoratie.
Om iedereen goed te informeren over het moment waarop je het verbruik extra in de gaten moet houden, is er een indicator ontwikkeld. Die is vergelijkbaar met de indicator die tijdens weerberichten wordt gebruikt om de hoeveelheid smog in de lucht aan te duiden. Groen betekent dat alles normaal is, oranje dat er een verhoogd risico bestaat op stroomtekorten, rood dat de situatie precair is en zwart dat een deel van het land zonder elektriciteit zal vallen.
De grote tv-zenders gebruiken de indicator, die een week vooruitblikt, al in hun weerberichten. Hij is ook terug te vinden op de website www.OffOn.be. De nieuwe verboden zullen ingaan wanneer de indicator oranje of rood kleurt.
Leveren deze maatregelen iets op? Volgens het groene consultancybureau Zero Emission Solutions wel. De straatverlichting in heel het land doven, geeft een energiebesparing van 255 megawatt. Voor etalageverlichting gaat het om 450 megawatt. De impact van neonverlichting en kerstdecoratie is ‘beperkt’. Alles samen zou het om een besparing van 800 megawatt gaan. Ter vergelijking: een kerncentrale levert zo’n 1.000 megawatt. (bron: De Morgen.be)
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK