Slimme dop waarschuwt voor zure melk
Amerikaanse en Taiwanese onderzoekers hebben een slimme 3D-geprinte dop ontwikkeld die aangeeft of voedsel, zoals melk en sap, bedorven is. Draadloze sensoren meten het aantal bacteriën in een pak.
De slimme dop is bedacht door wetenschappers van de Universiteit van Californië – Berkeley en Taiwan’s National Chiao Tung University. Na het schudden of kantelen van het pak komt er een beetje melk in aanraking met het dopje. Door de verandering van elektrische spanning in de melk onder invloed van het aantal bacteriën, geven de sensoren aan wanneer de melk te sterk verzuurd is geraakt. Het dopje signaleert de gebruiker dan dat de melk niet meer geschikt is voor consumptie.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Microsystems & Nanoengineering.
De onderzoekers verwachten dat de technologie ook toegepast kan worden in andere voedselverpakkingen. De onderzoekers voorspellen dat deze 3D-printtechnologie heel goedkoop kan worden, omdat iedere consument in de toekomst zelf dit soort sensoren kan 3D-printen en gebruiken. “Je kunt je een scenario voorstellen waar je gebruik maakt van je smartphone om de versheid van voedsel vast te stellen terwijl het nog in het schap van de winkel staat”, zegt onderzoeker Liwei Lin. In de toekomst worden houdbaarheidsdata op verpakkingen wellicht dus overbodig door de uitvinding van de slimme dop.
(bron: automatiseringsgids)
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK