Speciale technieken maken Donald Duck zichtbaar voor blinden
De inhoud van het blad bestaat uit drie delen, aldus hoofdredacteur Joan Lommen.
In braille wordt uitgelegd hoe Donald Duck eruitziet (‘een eend in een matrozenpak’). Dat wordt ook uitgelegd in een audiobestand. Maar het belangrijkst is misschien wel het ’tactiele’ gedeelte; voelbare plaatjes, waarbij Donald, Dagobert en Katrien in reliëf zijn afgebeeld, zodat lezers kunnen voelen hoe de stripeenden verschillen van echte eenden.
Ook is er een uitleg over de beeldtaal die in strips wordt gebruikt. “De tekstballon bijvoorbeeld. En een hoofd met twee bliksemschichten, waarmee je aangeeft dat iemand boos is”, zegt Lommen.
Het idee om een speciale Donald Duck-editie voor blinden te maken kwam van Dedicon, een stichting die alle soorten leesvoer toegankelijk maakt voor mensen met een visuele beperking.
“We hebben het idee meteen omarmd en wilden er graag aan meewerken”, aldus Lommen. De kosten van het project, 80 à 90 euro per exemplaar, worden gedragen door de Koninklijke Bibliotheek.
De oplage is niet zo groot; 75 exemplaren voor blinde kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar (“dat zijn alle blinde kinderen in Nederland in die leeftijdscategorie”), en nog eens vijfhonderd exemplaren voor slechtziende kinderen.
De Donald Duck voor blinden is niet in de winkel te koop. Kinderen die lid zijn van de Bibliotheekservice Passend Lezen kunnen daar een gratis exemplaar aanvragen.
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK