Utrecht gaat stap verder in JAJA stickerbeleid
Utrecht wil vanaf 2020 naast reclamefolders ook de ontvangst van huis-aan-huis bladen aan banden leggen. Het KVGO protesteert heftig en ziet de versnippering van stedelijk beleid met zorg tegemoet.
Utrecht zegt al klaar te zijn voor de invoering van hun ‘eigen’ systeem op 1 januari. Erg concreet is de stad niet over hetgeen het oplevert. In verschillende berichten wordt alleen gesproken over miljoenen kilo’s papier. In Utrecht heeft bijna de helft van de bewoner geen sticker. Daarvan zou bijna 40% reclame ongelezen weggooien. Per jaar per huishouden ontvangen de Utrechtenaren volgens eigen onderzoek zo een 70 kilo drukwerk.
De gemeenteraad moet nog instemmen met het voorstel van B&W
Ondertussen is de invoering in Amsterdam al langer een feit. Binnenkort dient het hoger beroep door o.a. KVGO en andere belangenorganisaties. Amsterdam zegt 1,8 miljoen kilo papier te besparen. Sinds afgelopen februari handhaaft de stad op illegale bezorging. Volgens een woordvoerster van de gemeente zijn er tot nu toe twee zogenoemde lasten onder dwangsom opgelegd aan adverteerders en volgen er in de komende dagen nog twee. Dit betekent dat als deze adverteerders opnieuw in overtreding zijn, zij de gemeente 500 euro per verkeerd bezorgde folder moeten betalen. Het gaat om drukwerk van landelijke ketens.
Rotterdam wil de sticker vanaf 1 juli invoeren
Het wordt volgens verschillende organisaties tijd voor een landelijke aanpak. Adverteerders kunnen dan beter inspelen op mogelijke alternatieven. Op stedelijk niveau is dit nauwelijks te doen.
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK