Marco’s collumn: Van mijn geloof gevallen

Sony-Xperia-Z1-Compact-vs-iPhone-5SNa een leven lang Apple heb ik nu een Android smartphone in huis gehaald. Mijn omgeving reageert verbaasd. Ik ben van mijn geloof af gevallen. Waarom? Omdat ik zie dat Apple innovatief achter loopt en dat heb ik al eens eerder meegemaakt.

Dan gaat plotseling de iPhone kapot, defecte wifi chip die het hele functioneren van de Phone om zeep helpt. Op zich is een nieuwe snel besteld, maar dan krijg ik dus hetzelfde als ik de afgelopen twee jaar heb gehad en dat terwijl de wereld om me heen snel verandert met de opkomst van on Google Chromecast en Android Wear. Misschien toch tijd om de Apple wereld in te ruilen voor die van Google?

Ik heb het gedaan en het is mij alles meegevallen, de overstap van een iPhone naar Sony Xperia is niet zo ingewikkeld. Kost je natuurlijk altijd wat tijd maar hij is nu volledig geïntegreerd in mijn Apple infrastructuur. De voordelen worden steeds duidelijker. Adressenbestanden synchroniseren beter. Hij is sneller, Wifi functioneert eindelijk zoals het moet, netwerken worden beter onthouden en de interactie met mijn TV is super. Mijn handen staan nog verkeerd dat wel. Eigenlijk is het IOS net even mooier en intuïtiever, maar dat is een kwestie van smaak. Ik ben een tevreden afvallige geworden en ga nu de stap maken naar het grote aantal wearables dat op de markt is en komt.

Het is niet de eerste keer dat ik dit meemaak met Apple. Een man maakt echt het verschil al beweren de echte fans dat het nu niet het geval is. Mijn eerste Mac kocht ik in 1978, nog eentje zonder harde schijf. Het duurde tot 1993 en toen stapte ik over naar Windows. De innovatie was na het ontslag van Steve Jobs in 1985 totaal uit het bedrijf verdwenen en Apple stevende af op een bankroet. Pas toen Jobs in 1997 weer terugkwam begon direct de innovatiestroom weer op gang te komen.

Nu haast drie jaar na de dood van Jobs gebeurt hetzelfde, in twee jaar tijd is Apple aan alle kanten ingehaald door bedrijven die voort ontwikkelen op de uitvinding van de iPhone en de iPad, Macbook air en Apple tv.

Sinds 2011 is er uit Cupertino geen enkele innovatie gekomen. De hardware wordt ontwikkeld door de groten uit Korea en Japan en de software innovatie komt van Google. Elk nieuw product van Apple is een voortborduren op het bestaande concept en wordt voor een veel te hoge prijs in de markt gezet. Dit soort uitmelken is in het algemeen geen lang leven beschoren.

Wie kan Apple redden? Dat zou alleen maar iemand kunnen zijn die de ruimte krijgt innovaties door te zetten zoals Jobs dat deed. Met een grote mate van eigenzinnigheid. Ik denk dat die nieuwe dingen waar we nog geen idee van hebben nog steeds ontwikkeld worden in de Apple labs. Die creatieve groep van ingenieurs uit de Jobs school zijn niet weg. Het ontbreekt er echter aan lef en visie. Met een raad van bestuur die elkaar en zichzelf gijzelt en de aandeelhouder belangrijker vindt dan de klant. Ik hoop van harte dat het veranderd. Dat Think Different snel terug komt.

One more thing is er niet meer helaas; ook niet aan het eind van dit stukje.

Marco den Engelsman

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK