Wifi in het park

DSC02529Een persreis voor Digitailing.nl (Consumentenelektronica- en telecom nieuws) naar Hong Kong en China deed me weer eens beseffen in wat voor een vrij communicatief land we leven.
Het onbelemmerde gemak waarmee wij de wereld kunnen zien en spreken via onze mobiele apparaten is vanzelfsprekend tot het er niet meer is.

Smartphone is leidend

Aan communicatie geen gebrek in Hong Kong en China. De dichtheid en het gebruik van de smartphone zijn zelfs vele male groter dan in Nederland. Het lijkt wel of iedereen constant in zijn eigen wereld van de mobiel gedoken is. Jong en oud. In de metro speelt de één een spelletje, voert de andere een gesprek via sociale media en leest een bejaarde dame een boek op haar smartphone. Veel communicatie gaat spraak gestuurd. De Chinese variant van Whatsapp wordt gebruikt als een walky talky. In plaats van de boodschappen in te tikken worden ze (zachtjes) ingesproken en afgeluisterd. Het heeft ongetwijfeld te maken met de handicap van het intikken van Chinese karakters. Het kan wel via keuzemenu’s of door een eenvoudige variant, het Pinyin te gebruiken, maar het is makkelijker gesproken te whatsappen. Misschien is dit een voorloper op wat wij ook krijgen? Trendwatchers voorzien een toename van spraak gestuurde applicaties op smartphones. Je kunt je afvragen of dat zo is want het geluidsniveau neemt daardoor in openbare ruimtes toe. Het is niet voor niets dat we niet meer bellen.

Drukwerk lijdt

DSC02532Drukwerk, kranten en tijdschriften? Ik heb ze in Hong Kong en China nauwelijks gezien. Natuurlijk zijn er ook wel mensen die in de metro een boek of een krant lezen maar dan moet je tocht echt goed zoeken, dit ondanks dat Hong Kong ook een gratis Metro krant verstrekt op de stations. En ineens is het daar weer, overal papieren formulieren bij het gokken op de paardenraces. Ook China kent de mix van digitaal en gedrukt, maar het informatieve drukwerk lijkt de strijd daar sterker te verliezen dan in Nederland.

Big brother

Ook in Shenzhen en midden China is de smartphone leidend. De communicatie is alleen veel minder vanzelfsprekend. Kom je in Hong Kong af en toe een blokkade tegen, op het vasteland van China zijn al onze bekende sociale netwerken en ook Google en YouTube geblokkeerd. Alles wordt met een vertraging gemonitord en volgens mensen die er wonen gebeurt dat heel veel handmatig. Onze Blokboek site was heel even bereikbaar maar werd toch al snel als regime-onvriendelijk gezien. Het beangstigende begon toen bij inloggen in het Content Management Systeem de boodschap kwam “this url has been taken over”. Als er vervolgens een Chinese pagina verschijnt moet je maken dat je wegkomt. Een story teller moet in China zijn werk offline doen. Tenzij de vpn verbinding ingezet wordt. Echter veel van de VPN-servers die in Nederland te downloaden zijn worden ook daar geblokt. Wel vrij internet is er in sommige westerse hotels. Die hebben een eigen door de overheid toegelaten en strak gemonitorde vpn verbinding. Met een vertraging van haast een half uur.

Power drain

Smartphones in China op een door de Nederlandse provider aangeboden buitenland bundel zijn vrijwel onbruikbaar. China en kennelijk ook Hong Kong gebruikt een speciaal gecodeerd G3 netwerk dat op zich wel werkt met een Europese smartphone, maar de rekenkracht die het apparaat nodig heeft is zo groot dat hij binnen de kortste keer warm wordt en de accu leeg trekt. Insiders raden iedereen af een telefoon in China te kopen omdat het omgekeerde ook het geval is.

Wifi in het park

HongKJong officeWat blijft is wifi in het park. Niet in China maar in Hong Kong hebben de meeste grote parken gratis wifi (GOVWIFI) dat super werkt en razendsnel is. Veel beter dan in de middenklasse hotels die van alles beloven maar het niet waar maken. Wel opletten voor hackers. Bij de dure hotels is het internet wel goed maar dan nog vaak slechter dan in het park. Nu alleen nog werkplekken met tafels en de mobiele HK-office is geboren.

 

(Dit artikel is gebaseerd op persoonlijke ervaringen en is niet gecontroleerd door welke overheidsinstantie dan ook)

 

Marco

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK