Papier printen met uv-licht
Dankzij een speciaal ontwikkelde coating, is het mogelijk gewoon papier steeds opnieuw te beprinten met uv-licht. Chinese wetenschappers hebben een coating ontwikkeld die bestaat uit de 2 type nanodeeltjes, Pruisisch blauw en titaniumdioxide. Door deze 2 stoffen te mengen, en als coating op papier te sprayen, ontstaat een blauwe kleur. Door vervolgens met uv-licht op het papier te schijnen, geeft titaniumdioxide elektronen af die Pruisisch blauw weer absorbeert. Hierdoor wordt de kleurstof kleurloos. Door dus uv-licht op de achtergrond van de tekst te schijnen, wordt de achtergrond wit. Daar waar de letters moeten verschijnen wordt dus niet geprint met uv-licht; de letters blijven blauw.
Na het printen is de tekst nog 5 dagen op hoge resolutie leesbaar. In 1 keer wissen is ook mogelijk, door het papier te verhitten tot 120 graden Celsius. Op deze manier kan het papier minstens 80 keer hergebruikt worden voor het printen.
Bron: kijkmagazine
Lees ook: TU Delft studenten ontdekken inktloze printmethode
De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.
BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK